Min åsikt
Rikard Warlenius (V). Foto: Erik Nordblad

Rösta rött

Idag presenterade Novus en opinionsundersökning om valet till Stockholms stad. Det går väldigt bra för Vänsterpartiet. Vi får 13,1 procent! Det är dessutom snubblande nära att de rödgrönrosa partierna behåller sin majoritet: tillsammans får vi 48,8 procent om F! kommer in.

De borgerliga partierna får 41,2 procent och SD får 8,4 procent. Medan så gott som hela landet ser ut att drabbas av oklara majoriteter, med Sverigedemokraterna som inflytelserik vågmästare, kan Stockholm förbli en progressiv, antirasistisk och grön bastion.

Men än är segern inte bärgad. Så det här är en liten medborgarupplysning om hur du som progressiv, antirasistisk och grön väljare kan tänka för att maximera tyngden av din röst.

Brasklapp: Jag tycker att valet först och främst ska handla om viktiga sakfrågor. Om vi ska satsa på kollektivtrafik och cykelvägar eller nya klimatförstörande motorvägar. Om vi ska bygga hyresrätter till rimliga hyror eller tillåta nya ombildningar och släppa lös marknadshyror. Om vi ska satsa på välfärden och skolan eller sänka skatterna. Men jag gör ett undantag och fokuserar nu på vilka som kan bilda majoritet i kommunfullmäktige, i slutändan är det faktiskt det som avgör vilket politik som kan föras.

1. Kan man lita på att Allianspartierna stänger ute SD från makten? Det svaret är tyvärr nej. Moderaternas Anna König-Jerlemyr har svajat fram och tillbaka under mandatperioden. Ett tag ville de föra samtal med SD, vilket är fikonspråk. Ingen blir väl upprörd om M och SD pratar om vädret, men tänker de förhandla och samarbeta? Till slut enades de borgerliga partierna, inklusive M, om att gå ut med att de inte ska samarbeta med SD. Och det är ju för väl.

Men det finns en hake här. Enligt kommunallagen behövs inte absolut majoritet för att exempelvis utse kommunalråd eller lägga en budget, det är det största förslaget som vinner. Detsamma gäller i riksdagen, och det är därför den rödgröna regeringen har kunnat förhandla med V och fått igenom sina budgetar utan att ha en egen majoritet. Eller rättare sagt: de kunde göra det efter den turbulenta hösten 2014, då Allianspartierna la fram en gemensam budget, som SD bestämde sig för att stödja. Då var Alliansens budget större och Stefan Löfvén utlyste nyval innan han drog tillbaka det när decemberöverenskommelsen slöts. Den innebar att det minsta blocket i riksdagen lovade att inte lägga fram en gemensam budget. Även om överenskommelsen sedan revs upp har den i praktiken gällt hela mandatperioden.

Allianspartierna i Stockholms stad har inte svarat på frågan om hur de kommer att agera om de blir mindre än de rödgrönrosa i Stockholm efter valet. Den här mandatperioden har de lagt fram varsin budgetproposition, men hade ändå inte kunnat bli större än de rödgrönrosa ens med SD:s stöd eftersom vi har egen majoritet.

Den här otydligheten tycker jag är häpnadsväckande. Särskilt Centerpartiet och Liberalerna profilerar sig gärna som antirasister och anti-SD, men de har inte sagt om de är beredda att göra sig beroende av SD:s röster för att styra staden. Jag har frågat dem flera gånger men har inte fått något svar. Att de inte tänker öppet samarbeta med SD är en sak. Men eftersom SD är ett högerparti i allt väsentligt kommer de säkerligen att föredra en alliansbudget framför en rödgrönrosa budget. I längden vore det naivt att tro att inte SD skulle kräva politiska eftergifter som betalning för sitt stöd till ett kommunstyre som skulle falla utan dem. Ändå verkar detta alltså vara något som såväl C som L är beredda att göra. Tills du hör motsatsen är de inte pålitliga val för någon som inte vill ge inflytande till SD.

Antirasister bör alltså rösta på något av de rödgrönrosa partierna. Ingen av oss kommer att regera med SD-stöd.

2. Spelar det någon roll vilket av de rödgröna partierna man röstar på? Ja. Alla är pålitliga antirasister. Men om man också vill se en rödgrön politik efter valet är det faktiskt säkrast att rösta på Vänstern. Såväl Socialdemokraterna som Miljöpartiet har sagt att de helst regerar tillsammans med V och Fi om vi får ny majoritet. Det är bra, så tycker vi i V också. Men att döma av Novus och andra undersökningar är det tyvärr inte säkert. Vi kan bli största block men utan egen majoritet. Och i så fall svajar S och Mp och talar om blocköverskridande samarbeten, förmodligen med L eller C.

L och C som går till val på att bygga den klimatförstörande motorvägen Östlig förbindelse för cirka 20 miljarder. Som vill ombilda allmännyttiga hyresrätter till bostadsrätter. Som säger att de vill införa mer marknadsbaserad hyressättning. Och som dessutom verkar vara mer sugna på att i ett sådant läge låta Alliansens ta makten med stöd av SD.

Vi säger inte kategoriskt nej till att samarbeta över blockgränserna om det är nödvändigt för att styra staden och om vi får igenom vänsterpolitik. Men till skillnad från S och Mp menar vi att utgångspunkten måste vara att största block styr. Om Alliansen blir större än oss rödgrönrosa – låt dem då regera. Då går vi i stenhård opposition mot de kommande motorvägsbyggena, privatiseringarna och skattesänkningarna. Blir vi rödgrönrosa störst men utan egen majoritet – ja då bör vi utse finansborgarråd och göra budgetar. Sen kommer vi att bli beroende av blocköverskridande överenskommelser i enskilda sakfrågor.

Men vad Novus-undersökningen framför allt visar är hur nära vi verkar vara att faktiskt uppnå egen rödgrönrosa majoritet och därmed slippa dessa spelteoretiska resonemang. Det vore fantastiskt för Stockholm och också för alla progressiva antirasister i Sverige.

Rösta bort SD från inflytande! Rösta helst på Vänsterpartiet, men annars på något av de andra rödgrönrosa partierna!

Rikard Warlenius
Vice gruppledare för Vänsterpartiet i Stockholms stad

Kopiera länk