artikel
Clara Lindblom. Foto Malcolm Jacobson

Vänsterpartiet i Stockholms stad går i opposition

Vänsterpartiet i Stockholms stad går i opposition. Detta sker efter att Miljöpartiet lämnat det rödgrönrosa blocket för att styra staden tillsammans med Alliansen.

– Tidigare år när Alliansen styrt har det inneburit nedskärningar inom välfärden, en katastrofal klimatpolitik och ombildningar av hyresrätter till bostadsrätter som lett till ökad segregation. Jag är uppriktigt orolig för vad deras politik de kommande fyra åren kommer att innebära för stockholmarna, säger Clara Lindblom (V), gruppledare.

Att Miljöpartiet lämnar det rödgrönrosa blocket anser Vänsterpartiet tyder på att Miljöpartiet har fått igenom vissa av sina frågor men att de har gjort stora eftergifter i andra eftersom Miljöpartiet och Alliansen står långt ifrån varandra.

– Miljöpartiet har fått igenom några miljöpolitiska förslag men det är välfärden som kommer att få betala. Vi kommer att syna vartenda beslut Miljöpartiet är med och fattar och ställa dem till svars för nedskärningar och utförsäljningar, säger Clara Lindblom.

Vänsterpartiet ökade från 8,9% förra valet till 13% i valet 2018 och är nu tredje största parti i staden. Vänsterpartiets positiva valresultat har också påverkat medlemsantalet. Sedan den 1 augusti har partiet i Stockholm fått nästan 1700 nya medlemmar.

– Vänsterpartiet växer så det knakar och vi kommer att göra det som vi gör väldigt bra, nämligen att mobilisera människor på gator och torg mot nedskärningar i välfärden och mot försök att ombilda våra hyresrätter. Vi kommer att vara en jättetuff opposition, säger Clara Lindblom.

Kopiera länk