Budget
Clara Lindblom. Foto Malcolm Jacobson

Vänsterpartiet kritiska till Stockholms nya budget

Alliansen och Miljöpartiet har idag presenterat sin nya budget för Stockholms stad. Den nya majoriteten föreslår bland annat en skattesänkning med 16 öre. Vänsterpartiet menar att det är en nedskärningsbudget som kommer slå hårt mot framförallt äldre och låginkomsttagare.

– Budgeten ser värre ut än vi befarat. Det är helt uppenbart att den nya majoriteten finansierar skattesänkningen genom nedskärningar i välfärden, bland annat en nedskärning på över 100 miljoner kronor inom äldreomsorgen, säger Clara Lindblom(V), oppositionsborgarråd.

Hemtjänstpengen höjs i den nya budgeten med 2%, samtidigt som pris- och löneökningarna inom äldreomsorgen kommer att ligga på 2,6% enligt det så kallade Omsorgsprisindex (OPI).

– Deras så kallade satsning på hemtjänsten är i praktiken en nedskärning eftersom den inte ens kommer räcka för att täcka löneökningar, säger Clara Lindblom.

Utöver nedskärningar innehåller den nya budgeten bland annat direktiv till de allmännyttiga bostadsbolagen om att börja ombilda hyresrätter till bostadsrätter.

– Konsekvensen blir ännu färre hyresrätter och ännu större bostadsbrist. Det är en katastrof för alla de som står i bostadskön och söker hyresrätt. Vi behöver fler hyresrätter i den här stan och därför borde inte en enda ombildas, säger Clara Lindblom.

Kopiera länk