artikel
Glad pensionär på äldreboende tillsammans med personal

Skattesänkningen är en felprioritering

I onsdags presenterade de borgerliga partierna sin budget för Stockholms stad. Den innehöll en skattesänkning på 16 öre. Den summan blir nästan obetydlig för alla med en låg eller vanlig inkomst. Men slår vi ihop alla ören blir det en större summa som kan betyda mycket för välfärden. Skattesänkningen är alltså en rejäl felprioritering.

Stockholms nya moderata finansborgarråd talade med darr på rösten om fattigpensionärerna när hon presenterade sin skattesänkning. Hon menade att eftersom kommunalskatten är platt och betalas av alla så är det viktigt för de med låga inkomster att den sänks. Men det argumentet tål inte att synas. Skattesänkningen är rent ideologisk, och kommer knappt betyda någonting alls för varken fattigpensionärerna, de med låga inkomster eller medelinkomsttagarna.

För en fattigpensionär i Stockholm innebär nämligen den nya skattesänkningen 26 kronor mer i månaden. För till exempel en undersköterska handlar det om 42 kronor mer i månaden.

Jag menar inte att fattigpensionärerna inte borde få mer på kontot varje månad. Men det borde ske genom att vi gör om pensionssystemet så att de kan få en verklig höjning, inte genom en skattesänkning som ger ynka 26 kronor. Även undersköterskors arbete borde självklart värderas betydligt högre än idag.

Nu är det välfärden i stort som får bekosta den här skattesänkningen. Moderaterna och deras vänner i den nya majoriteten försöker envist hävda att det inte alls är så eftersom intäkterna till kommunen ökat och att man därför har råd att både sänka skatten och lägga pengar på annat. Men det stämmer inte, eftersom behoven också ökat. När det blir fler som betalar skatt men samtidigt fler som till exempel behöver äldreomsorg, då blir det inget plus i slutändan. Och sänker man dessutom skatten – då blir det faktiskt minus.

Och minus är precis vad vi ser i Stockholms nya budget. Bara inom äldreomsorgen handlar det om över 100 miljoner kronor i nedskärningar. Och det är förstås de äldre och personalen som jobbar inom äldreomsorgen som kommer att få betala priset.

Det är inte heller några småpengar det handlar om även om det är lite för varje enskild person. Slår vi ihop allas 16 ören så blir den totala kostnaden för skattesänkningen långt över 400 miljoner kronor per år. Det motsvarar över 800 undersköterskor inom äldreomsorgen i ett helt år.

För en person som tjänar 30 000 kronor i månaden, vilket ligger nära medelinkomsten i Sverige, så innebär den här skattesänkningen 48 kronor mer i månaden. I Stockholm motsvarar det ungefär en öl. Jag avstår mer än gärna både en eller två öl, om det innebär att det kan bli fler undersköterskor inom äldreomsorgen.

Clara Lindblom, (V), oppositionsborgarråd Stockholm

Detta är en debattartikel. Den har tidigare publicerats på Stockholm Direkt.

Kopiera länk