Budget
Clara Lindblom. Foto Malcolm Jacobson

Sänk politikerlönerna – 14 miljoner kan gå till välfärden

Vänsterpartiet i Stockholm stad föreslår i sin oppositionsbudget att borgarrådens löner sänks. Borgarrådens löner ligger idag på mellan 108 800 – 134 640 kronor i månaden. Vänsterpartiet föreslår att de sänks till 65 000 kronor i månaden. Detta skulle innebära att nästan 14 miljoner kronor som skulle gått till politikernas löner istället kan satsas på välfärden.

– Det är orimligt att politikerna har så höga löner, samtidigt som det nya styret skär i välfärden för att sänka skatten, säger Clara Lindblom (V), oppositionsborgarråd.

Vänsterpartiet har en partiskatt som innebär att företrädare för partiet inte tar ut mer än ca 28 000 kronor i månaden och arbetar för att sänka politikers löner även i riksdagen. Även företrädare för andra partier har uttryckt kritik mot de höga lönenivåerna. I en artikel i Dagens ETC den 14 november i år uttryckte exempelvis Daniel Helldén från Miljöpartiet att lönenivåerna för borgarråd inte är rimliga.

– Vi kommer att lyfta vårt förslag till omröstning i kommunfullmäktige och då får vi se om Miljöpartiet faktiskt är beredda att rösta för en sänkning. Vi tycker fortfarande 65 000 kronor är alldeles för mycket, men vi har lagt vårt förslag på en sådan nivå att vi menar att andra partier som tycker att politikerlönerna är för höga borde kunna stödja oss. Vi föreslår en lönenivå som rimmar mer väl med vad kommunalråd och politiker i andra delar av landet tjänar, säger Clara Lindblom.

Kopiera länk