Socialpolitik
Clara Lindblom. Foto Malcolm Jacobson

Minskning av antalet äldre som är akut hemlösa

Antalet äldre som är akut hemlösa i Stockholm minskar. De senaste två åren har antalet minskat med 37 personer, från 204 till 167 personer. Det är en minskning med 18 procent. Under slutet av förra mandatperioden genomförde den rödgrönrosa majoriteten flera åtgärder för att minska den akuta hemlösheten bland äldre och fem miljoner avsattes i budgeten för 2018. Flera av de åtgärderna nämns nu som faktorer för minskningen.

– Det är glädjande att se att antalet äldre som är akut hemlösa minskat och jag hoppas att den nya majoriteten ser till att vi når målet, som är att inga äldre ska vara hemlösa, säger Clara Lindblom (V), nuvarande oppositionsborgarråd och tidigare äldreborgarråd, som var en av dem som stod bakom arbetet för att minska hemlösheten bland äldre.

Minskningen av äldre som är akut hemlösa finns rapporterad i den så kallade hemlöshetsräkningen som staden gör och som behandlas på dagens möte med Stockholms stads socialnämnd. Några av de åtgärder som genomförts för att minska hemlösheten bland äldre är att stödboendet Monumentet på Södermalm öppnat och att funktionen äldrelots har skapats, som haft uppdraget att aktivt söka upp och lotsa de äldre mot varaktiga boenden.

– Äldre människor ska inte bo på gatan. Jag hoppas att den nya majoriteten fortsätter med det här arbetet, men det saknas både särskilda pengar och tydliga uppdrag i budgeten. Det oroar mig, säger Clara Lindblom.

Kopiera länk