Bostad
Clara Lindblom. Foto Malcolm Jacobson

Ombildningarna kommer förvärra bostadskrisen

Idag har den blågröna majoriteten i Stockholm meddelat i vilka områden det kommer bli aktuellt med ombildningar av allmännyttiga hyresrätter till bostadsrätter. Områdena är Rinkeby, Grimsta, Husby, Hökarängen, Rågsved, Hässelby Gård, Fagersjö, Skärholmen, Bagarmossen, Västertorp och Sätra.

– Det här betyder att vi riskerar att få hundratals, kanske tusentals, färre hyresrätter mitt i en katastrofal bostadskris. De borgerliga pressar igenom det här beslutet av ideologiska skäl och helt utan hänsyn till alla bostadssökande, bostadslösa och de hyresgäster som inte vill eller har råd att köpa, säger Clara Lindblom (V), oppositionsborgarråd.

När den blågröna majoriteten tillträdde meddelade de att ombildningar skulle bli aktuella i områden där allmännyttan har en så kallad ”dominerande ställning”.

– Vi har över hundra andra stadsdelar där bostadsrätter och villor utgör över 50 procent av bostadsbeståndet. Den styrande majoriteten borde rimligtvis prioritera att bygga hyresrätter i de områdena istället för att ombilda de få hyresrätter som finns. Dessutom är flera av de områden som nu blir aktuella sådana som redan genomgår stora förändringar, jag är orolig för att det här kommer leda till att man helt byter ut befolkningen i till exempel Bagarmossen och Västertorp, säger Clara Lindblom.

Kopiera länk