artikel
En kvinnlig personal puttar äldre i rullstol

Efter miljonuttaget – nu ska staden bygga färre äldrebostäder

Det var i mars som den blågröna majoriteten gjorde ett uppmärksammat uttag på 40 miljoner kronor från stadens bostadsbolag för äldreboenden, Micasa, och flyttade pengarna till den övriga kommunkassan. Vänsterpartiet var mycket kritiska till uttaget och menade att pengarna borde ha stannat i bostadsbolaget och bland annat gått till underhåll av de äldreboenden och andra äldrebostäder som bolaget äger.

Vänsterpartiet flaggade även för att uttaget riskerade att leda till att bostadsbolaget måste minska sin nyproduktion av äldrebostäder, något som den styrande majoriteten förnekat skulle ske. Men nu kommer beskedet att Micasa ska minska sin nyproduktion av äldrebostäder och beslutet förväntas idag klubbas på dagens äldrenämnd.

– Det var precis det här vi varnade för när majoriteten beslutade att plocka ut de 40 miljonerna och stoppa dem i kommunkassan samtidigt som de fortsatte hävda att det inte skulle påverka hur många äldrebostäder staden kommer bygga. Det här visar sig nu inte vara sant. Man blir så fruktansvärt less på att det alltid är de äldre som ska betala priset när det saknas pengar i kommunens kassa, säger Clara Lindblom (V), oppositionsborgarråd och tidigare äldreborgarråd i Stockholm.

Beslutet som fattas på stadens äldrenämnd innebär att 10% färre av de äldreboendeplatser som ska byggas kommer att ha så kallat kommunalt huvudmannaskap, vilket betyder att kommunen är ansvarig för dem. Detta ansvar flyttas istället över på privata bolag.

Kopiera länk