artikel
Torun Boucher halvkroppsbild mot vit bakgrund Fotograf Erik Nordblad

De blågröna satsar på ordningsvakter men skär ner på viktig förebyggande verksamhet

Den blågröna majoriteten i Stockholms stad har fått igenom en satsning på 100 extra ordningsvakter i city. Det här rapporterar bland andra Svt Nyheter om idag.

– Jag hoppas att färre stockholmare ska säga att de känner sig otrygga när de rör sig ute på kvällar och nätter. Jag hoppas också att antalet brott ska minska och att brottsligheten sjunker, säger Erik Slottner (KD), trygghetsborgarråd i Stockholms stadshus till SVT.

De extra ordningsvakterna placeras dock endast i innerstaden och samtidigt som det läggs resurser på vakter så dras det ner på andra håll.

– Vi hade kunnat satsa alla de här pengarna på ordningsvakter om majoriteten samtidigt hade satsat minst lika mycket pengar på det förebyggande arbetet. Nu drar man i stället ner på det förebyggande arbetet och det är kontraproduktivt, säger Torun Boucher (V) till SVT.

Sedan det borgerliga blocket tillsammans med Miljöpartiet kom till makten så har det dragits ner på resurser till lokala trygghetsvärdar, medborgarvärdar, fältassistenter, bemanning av bibliotek och personal på kulturskolan.

– Biblioteken är nästan den enda öppna mötesplats som finns kvar – förra mandatperioden ökade vi upp bemanningen på biblioteken, med väldigt bra resultat, nu drar den borgarna ner på bemanningen, vilket är en bakvänd ordning om vi vill öka tryggheten i staden, säger Torun Bocuher, vice ordförande i kulturnämnden.

Satsningen på 100 ordningsvakter i city kostar omkring 70 miljoner kronor.

Kopiera länk