Bostad

Majoritetens bostadspolitik skapar inga möjligheter i Järva

Noll stycken. Det är så många intresseanmälningar som hittills inkommit i Järvaområdet för att få ombilda sin hyresrätt till bostadsrätt. Det gläder oss att de hyresrätter som finns i Järvaområdet verkar få finnas kvar men vi blir också frustrerade över den borgerliga politikens fullkomliga brist på analys över vad som behövs i Järva och andra så kallade ”utsatta” förorter.

När den blågröna majoriteten kom till makten så dröjde det inte länge för än delar av allmännyttan blev till försäljning igen. I maj öppnades det upp för försäljning i elva av Stockholms stadsdelar, något som rör omkring 12 600 lägenheter. Nu i september har intresseanmälningarna börjat rulla och hittills har 12 intresseanmälningar för ombildning kommit in, ingen av dem i Rinkeby eller Husby i Järvaområdet.

De borgerliga partierna tror att framgångsrika människor flyttar från förorterna för att de inte kan köpa sin egen bostad där. Som att bostadsrätten var biljetten till klassresan. I deras värld är bostadskarriär alltid att flytta från hyrt till ägt boende, men för många är det högre prioritet att kunna få ett extra rum till barnen eller ett fast hyreskontrakt. För det behövs fler hyresrätter med rimliga hyror, inte färre. Trångboddheten i Stockholm är som allra störst i Rinkeby-Kista och Spånga-Tensta där ca var tredje person räknas som trångbodd. Många familjer i Järvaområdet som bor trångt har inte möjlighet att köpa något större boende och med utförsäljningar av allmännyttan blir det ännu svårare att få till större hyresrätter till överkomligt pris.

Forskning visar också att ombildningar leder till ökad segregation. När beståndet av hyresrätter minskar så bidrar det ofta till en ökad koncentration av låginkomsttagare i vissa bostadsområden. Det går utmärkt att köpa sin egen lägenhet i Järva, det är bara att kolla på Hemnet. Långt ifrån alla vill och kan dock köpa sin egen bostad och för den som vill ha en hyresrätt från allmänna bostadskön tar det nästan elva år för att få en lägenhet i Rinkeby och över nio år för en i Husby.

De hyresrätter i allmännyttan som nu står till försäljning ligger i områden med minst 60 % hyresrätter vilket är en relativt stor andel. Därför tycker borgarna att de här områdena ska blandas upp. Men i Bromma, Kristineberg, Mälarhöjden och 66 andra områden i Stockholm, där det finns över 60 % villor, radhus och bostadsrätter, där är det tydligen inte lika viktigt att blanda upp? Att berika och blanda upp de här områdena med hyresrätter skulle effektivt kunna minska både bostadskrisen och segregationen i Stockholm.

Järvaområdet är segregerat, ungefär lika segregerat som Bromma. Men i Järva finns inget stort behov av bostadsrätter medan behovet av billiga hyresrätter finns i hela Stockholms stad. Sluta sälja ut vår gemensamma allmännytta och bygg istället fler billiga hyresrätter, både i Järva och Bromma.

Clara Lindblom (V), oppositionsborgarråd Stockholms stad

Rashid Mohammed (V), vice ordförande Spånga-Tensta stadsdelsnämnd

Detta är en debattartikel som ursprungligen publicerats på Stockholm Direkt

Kopiera länk