Äldre
Profilbild på Clara Lindvlom

Ge anställda inom äldreomsorgen gratis arbetsskor

Vänsterpartiet i Stockholm vill ge alla fast anställda i äldreomsorgen arbetsskor och avsätter fem miljoner till det i sin oppositionsbudget.

– Det är självklart att man inte ska behöva bekosta arbetsskor själv, säger Clara Lindblom, oppositionsborgarråd för Vänsterpartiet.

Vänsterpartiets förslag skulle innebära att alla tillsvidareanställda, både på heltid och deltid, skulle få ett skobidrag på 1000 kronor per person och år.

– När man jobbar inom framför allt hemtjänsten så står och går man precis hela tiden och det innebär att man sliter ut flera skor per år. Det betalar man själv. När jag jobbade som brevbärare var arbetsskor en självklarhet. Det ska räknas som en del av arbetskläderna och det ligger i arbetsgivarens intresse att man inte sliter ut knäna, säger Clara Lindblom.

Hon säger att det är viktigt inte minst för att spara på personalens knän att de har skor med bra stötdämpning. Kommunal fattade beslut på sin kongress i början av sommaren om att arbetsskor ska vara nästa arbetskläder-relaterade fråga att driva, också för att minska fallolyckorna.

Clara Lindblom har inga större förhoppningar om att den grönblå majoriteten ska hörsamma deras förslag och införa arbetsskor till personalen.

– Med tanke på hur budgeten ser ut för äldreomsorgen där man inte ens avsatt kompensation för pris- och löneökningar så har jag väldigt svårt att se att man skulle satsa på arbetsskor. Men det skulle stärka attraktiviteten hos staden som arbetsgivare och förebygga sjukskrivningar, så man borde inte bara se på den kortsiktiga kostnaden.

Det här är en artikel som publicerats i tidningen kommunalarbetaren, läs hela texten här.

Kopiera länk