Budget
Profilbild på Clara Lindvlom

”Vi kan inte voia oss ur klimatkrisen”

I januari börjar min dotter förskolan. Förut var jag mest orolig för att hon inte skulle få några kompisar eller bli bjuden på kalas. Men efter att ha läst majoritetens förslag till budget är det istället själva kvaliteten i förskolan jag oroar mig över.

Varje år ökar priser, lokalhyror och löner i alla verksamheter – det gäller oavsett vem som styr i Stadshuset. Men varken förskolan, grundskolan, gymnasiet, fritidshemmen eller äldreomsorgen får tillräckliga tillskott i nästa års budget för att täcka de här kostnadsökningarna.

Det ni presenterar här idag är inga satsningar, det är luftslott. De täcker nämligen inte ens pris- och löneökningarna för nästa år.

Självklart kan förskolan, skolan och äldreomsorgen jobba smartare. Men inte i hur många år som helst. Vad som händer till slut kan ni läsa i den här boken. ”De effektiva” – av Tankesmedjan Balans. Den är utdelad på pressläktaren och kommer att skickas till era partikanslier efter den här debatten.

Och jag tycker ni ska ta er tid att läsa den, för där beskrivs väldigt tydligt hur bristen på pris- och lönekompensation och ständiga krav på generella effektiviseringar bryter sönder medarbetarna i välfärden. De kan snart inte springa snabbare. De orkar inte mycket längre till.

Men era nedskärningar drabbar inte bara de som arbetar i välfärden. Den drabbar också helt vanliga barnfamiljer, särskilt i ytterstaden.

Jag bor i Hökarängen och ute hos oss ska Fagerlids och Odlarängens parklek lägga ner, liksom fritidsgården för högstadieelever i centrala Farsta.

Det är en direkt konsekvens av den nedskärningen på 11 miljoner kronor som ni gör på stadsdelarnas förebyggande verksamhet i budgeten för nästa år. Det vill säga de verksamheter som erbjuder ett socialt sammanhang, som tidigt upptäcker barn och föräldrar som behöver stöttning och som ger unga en meningsfull fritid med stabila vuxna förebilder istället för att hänga i centrum.

Ni pratar gärna om trygghet och förebyggande insatser i den här salen – men därutanför tvingar ni förebyggande verksamheter att lägga ner. Och det för att ni valde att sänka skatten med över 400 miljoner kronor istället för att satsa på våra barn och unga.

Det är väldigt tydligt att det behövs en helt annan politik för Stockholm och för det här landet.

En politik som prioriterar välfärden och kvinnorna som arbetar i den framför sänkt skatt.

Som prioriterar hyresrätter med överkomliga hyror framför ekonomiska intressen hos privata fastighetsägare.

Och en politik som prioriterar klimatet framför oljebolagen och elitens lyxkonsumtion.

För vi kan inte voia oss ur klimatkrisen.

Det räcker inte med att förändra saker på marginalen, vi måste ställa om hela det här samhället i grunden. Det handlar om allt från transporter till energisystem, till hur vi bor och ekonomin som helhet. Vi måste våga omfördela från den ekonomiska elit vars konsumtion gör att utsläppen bara fortsätter öka, till att stärka den gemensamma välfärden som både har betydligt mindre utsläpp och gynnar så många fler.

För mig, personligen, så handlar klimatkampen om att jag vill kunna se min dotter i ögonen och säga att vi faktiskt gjorde vad vi kunde. För dig, och för alla andra barn, var vi beredda att göra allt.

Den här texten är Clara Lindbloms huvudanförande vid budgetdebatten för Stockholms stad 2019-11-20

Kopiera länk