Årskrönika 2019

Årskrönika 2019 – Alexandra Mattsson

Under december 2019 tittar vi tillbaka på året som gått och låter våra folkvalda ge en tumme upp och en ner för året som gått. Dessutom blickar vi framåt mot 2020 och vad vi kommer fokusera på då för att arbeta för ett mer jämställt, jämlikt och klimatsmart Stockholm.

Idag är det dags för Alexandra Mattsson som är vice ordförande i socialnämnden.

Vad ger du tummen upp för under 2019?
Under det här året har jag fått uppleva att man faktiskt kan göra skillnad inom politiken även i opposition. Vi har till exempel inspirerat den blågröna majoriteten till att skriva in mitt förslag om ett stödcentrum för personer som utsatts för sexuella övergrepp i budgeten för 2020, en fråga jag jobbat med under flera års tid. Jag har också fått igenom att dubblera antalet mellanboendeplatser för våldsutsatta som SHIS har samt att staden ska utreda införande av friare ledsagning för funktionsnedsatta.

Vad ger du tummen ner för?
Den grönblåa budgeten som i förlängningen kommer skapa ytterligare sociala problem och social oro genom ombildningar av hyresrätter och nedläggning av väl fungerande förebyggande verksamheter i stadsdelarna samt underfinansieringen av välfärdens kärna såsom förskola och skola. Vi vet att uteblivna resurser till välfärden drabbar de som mest behöver den.

Vad kommer du att arbeta för under 2020?
Jag kommer jobba för mer resurser till socialtjänsten, en långsiktig stabil finansiering av kvinnojourerna istället för att släppa in privata aktörer och för att staden ska fokusera mer på förebyggande åtgärder som fungerar- inte fler väktare och symbolpolitik. Nästa år kommer också en ny plan för hemlöshet tas fram i Stockholm vilket är kanske den mest akuta sociala frågan av alla jag jobbar med hela tiden, så det kommer jag bevaka.

Kopiera länk