välfärd
Foto av Stockholms skyline i skymningsljus

V-kravet på krispengar till kommuner och regioner skulle ge 631 miljoner till Stockholms stad

2019 var ett tufft år för kommuner och regioner i hela Sverige och Vänsterpartiet kräver nu 10 extra miljarder till välfärdsverksamheterna i landets kommuner och regioner. Förslaget skulle ge Stockholms stad ett tillskott på drygt 631 miljoner kronor, pengar som Vänsterpartiet i Stockholms stad menar att framförallt stadens verksamheter för barn och unga är i skriande behov av.

Under 2020 väntar stora nedskärningar i hela landet och Stockholm är inget undantag. Vänsterpartiet i Stockholms stad varnade redan i höstas för att den blågröna budgeten i Stockholm, som innehåller stora nedskärningar till följd av förra årets skattesänkning, kommer att slå hårt mot välfärden i staden.

– Vi har redan börjat se effekterna av det moderatledda styrets nedskärningsbudget i Stockholm. Skola och förskola får rekordlåga anslag och parklekar ute i våra stadsdelar har tvingats stänga till följd av bristande resurser. Det är tyvärr barn och unga som drabbas allra mest, säger Clara Lindblom (V) oppositionsborgarråd i Stockholms stad.

För att lösa den akuta välfärdskrisen gick Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt igår ut och krävde ett tillskott på minst 10 miljarder kronor till landets kommuner och regioner. Två tredjedelar av pengarna föreslås gå till kommunerna och en tredjedel till landets regioner.

– Det här är pengar som verkligen behövs i Stockholm för att kunna satsa på verksamheter för barn och unga ute i stadsdelarna. Det motsvarar över 1000 nya förskollärare och barnskötare, det skulle göra en enorm skillnad, säger Clara Lindblom.

Uträkningen är en uppskattning som räknat på hur fördelningen blir om de 10 miljarderna fördelas jämnt efter befolkningen. Mer info finns här.

Kopiera länk