Corona
Foto av Stockholms skyline i skymningsljus

Information om coronaviruset och staden

Som många andra så jobbar Vänsterpartiets kansli i stadshuset hemifrån för att bidra till att minska spridningen av Corona-viruset. Arbetet i staden fortgår dock och vi är aktiva i dialogen med den styrande majoriteten för att vara med och ta fram lösningar för hur stadens arbete och funktioner ska fungera så bra som möjligt under den här perioden.

Det handlar om allt ifrån att se till att det finns härbärgen som tar emot stadens hemlösa till att se till att våra kommunala gymnasieskolor och komvux kan bedriva undervisningen på distans. Stadens arbete fortgår men anpassas efter aktuella förutsättningar och läget förändras löpande. För aktuell information om stadens olika verksamheter, öppettider med mera se Stockholms stads hemsida.

Sociala insatser är särskilt viktiga just nu och därför vill vi påminna om att Socialjouren går att nå dygnet runt på telefon: 08-508 400 00 och här finns även socialrådgivning på nätet för dig som själv behöver hjälp eller är orolig för någon annan.

Här hittar du aktuell information om Corona

Folkhälsomyndigheten är den statliga myndighet som har nationellt ansvar för folkhälsofrågor. På Folkhälsomyndighetens hemsida hittar du den senaste informationen om Corona samt en sida med vanliga frågor och svar. Här finns också information på olika språk om hur du kan skydda dig och andra från smitta. På grund av hög belastning kan det just nu vara svårt att nå sidan, försök då lite senare eller titta på någon av nedanstående sidor.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har också en informationssida dedikerad till Corona

Utrikesdepartementets hemsida hittar du information om UD:s arbete samt aktuella reserekommendationer.

Krisinformation.se samlar aktuell och bekräftad information från svenska myndigheter. Här finns också en sida med teckenspråktolkad information.

Om du inte hittar information på internet eller av andra skäl behöver ringa så är 113 13 Sveriges nationella informationsnummer. Hit kan du vända dig för att ge och få information om större olyckor och kriser. Hit kan du också vända dig om du har generella frågor kring coronaviruset som inte handlar om sjukdomssymptom.

1177 som är numret för sjukvårdsrådgivning via telefon ska endast användas om du behöver personlig sjukvårdsrådgivning. Eftersom belastningen på 1177 just nu är mycket hög så ska du inte ringa hit för allmänna frågor om Corona. En informationssida finns även på hemsidan för Vårdguiden 1177.

BRIS hemsida finns bra tips för hur du som vuxen pratar med ditt barn om Corona.

Stockholms stads hemsida hittar du specifik information om Stockholms stad och utvecklingen gällande Corona.

 

Vad kan jag göra?

Alla kan bidra med att visa omtanke för folk omkring sig och göra det som går för att minska smittspridningen i samhället. Följ de aktuella rekommendationerna från myndigheter och agera med försiktighet och omtanke om andra. Fler råd finns på Folkhälsomyndighetens webbplats.

  • Stanna hemma om du är sjuk
  • Var uppmärksam på symptom
  • Hosta och nys i armvecket
  • Tvätta händerna ofta
  • Var särskilt varsam om du träffar personer ur en riskgrupp, som äldre personer över 70 år
  • För dig som själv tillhör en riskgrupp, håll dig mestadels hemma och begränsa dina sociala kontakter men gå gärna ut på promenader för att hålla igång
  • Jobba hemifrån om du kan
  • Du som är frisk och vill hjälpa till kan t.ex. hjälpa dina grannar att handla hem mat eller andra förnödenheter
  • Du kan stötta den lokala handeln genom att fortsätta handla från småföretagare som just nu har det tufft, stötta gärna de som har kollektivavtal

Ta hand om varandra!

Kopiera länk