Bostad
Profilbild på Clara Lindvlom

V: Moderaterna rear ut våra gemensamt ägda bostäder

Senast de borgerliga partierna styrde Stockholm ombildades över 25 000 hyresrätter till bostadsrätter. Lägenheterna såldes till privatpersoner till reapriser. Det har starkt bidragit till en katastrofal brist på hyresrätter i Stockholm. Men den som trodde att de borgerliga partierna lärt sig av sina misstag har fel, skriver oppositionsborgarrådet Clara Lindblom (V).

Den som idag söker en hyresrätt genom bostadskön i Stockholm får i snitt köa ungefär elva år. Det är en kötid som alla förstår behöver minska, inte öka. Men tyvärr går utvecklingen just nu åt fel håll.

Trots de långa kötiderna har Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Miljöpartiet valt att återigen börja ombilda allmännyttiga hyresrätter till bostadsrätter. Nu handlar det om ytterligare cirka 2 000 hyresrätter som ska gå från att ägas gemensamt och förmedlas genom bostadskön, till att ägas av enskilda i form av bostadsrätter. Det är helt fel beslut i en stad där det redan finns massor av bostadsrätter till salu, men råder stor brist på hyresrätter.

Det är helt fel beslut i en stad där det redan finns massor av bostadsrätter till salu, men råder stor brist på hyresrätter.


I exempelvis Bagarmossen i söderort handlar det om ett flertal hus som är byggda så sent som 2008 och som nu föreslås säljas för 16 procent under marknadspris, eller i snitt 8300 kronor billigare per kvadratmeter än marknadspriset i jämförbara hus i området. Det är knappast marknadsmässiga priser, det är reapriser.

För många stockholmare är det snarare en avlägsen dröm än en grundläggande rättighet att kunna ha ett eget hem.

Men det främsta skälet till att vi vill stoppa ombildningarna är inte att de boende i Bagis inte ska få göra ett klipp. Vi är emot ombildningarna för att det drabbar hela Stockholm på sikt. Upp till 2 000 färre hyresrätter med överkomliga hyror leder självklart till ökad segregation och till ännu större klasskillnader. Det leder till att det blir ännu svårare för de som behöver att få en bostad. Allvarliga sociala problem, såsom till exempel hemlöshet, förvärras av ombildningar. Det är också därför det är helt omoraliskt att locka folk till ombildning genom reapriser.

Vi i Vänsterpartiet vill att alla ska kunna få en bostad. För många stockholmare är det snarare en avlägsen dröm än en grundläggande rättighet att kunna ha ett eget hem. Så ska det inte vara. Vi vill ha ett Stockholm för alla, inte bara de rika. Därför måste vi bygga många fler hyresrätter med hyror folk har råd med och sluta upp med ombildningar.

Clara Lindblom, oppositionsborgarråd (V) Stockholms stad

Detta är en debattartikel som ursprungligen publicerats i Dagens samhälle.

Kopiera länk