Bostad
Lyftkranar vid bostadsbygge.

Styrande politiker måste investera mer för att rädda byggjobben

Hela 16 000 arbetstillfällen kan försvinna från byggsektorn kommande två år. Styrande politker måste agera genom att sätta i gång med planerade investeringar för att parera sysselsättningstappet, skriver Clara Lindblom från Vänsterpartiet i Stockholms stad.

Häromveckan presenterades Byggföretagens prognos som visar att 16 000 jobb kan försvinna i branschen de kommande två åren. Bygginvesteringarna kan minska med åtta procent redan i år och enligt prognosen kommer nyproduktionen av bostäder att minska mest och kan komma att falla med femton procent i år. För att parera sysselsättningsnedgången pekar man på vikten av att offentlig sektor, som är en viktig beställare i byggbranschen, håller i och fortsätter att sätta sina investeringsplaner i verket. Det måste samtliga styrande politiker ta till sig.

Ungefär samtidigt som Byggföretagen larmade om den väntade konjunkturnedgången kom Stockholms exploateringsnämnds prognoser över bostadsbyggandet i Stockholms stad för detta år. Det är tyvärr också dyster läsning.

Det är tyvärr också dyster läsning.

Dels visar prognoserna att man inte kommer att nå målen för antalet markanvisade bostäder av någon upplåtelseform. Det är inte ovanligt, men väldigt olyckligt i tider då det behövs både fler jobb och nya bostäder.

Dels visar de att byggandet av hyresrätter väntas störtdyka och utgöra endast 35 procent av alla markanvisade bostäder under året. Detta trots att den borgerliga majoriteten som styr Stockholm har som tydligt mål att minst hälften av alla bostäder som markanvisas ska vara hyresrätter, och trots att hyresrätter är betydligt mindre konjunkturkänsliga än bostadsrätter.

Det låga antalet markanvisningar för hyresrätter har inte med marknaden att göra, utan det är en följd av politiska prioriteringar och beslut. Majoriteten i Stockholm har valt att prioritera byggande av bostadsrätter, trots att såväl de allmännyttiga bostadsbolagen som de privata byggaktörerna skriker efter mer mark. Denna inriktning riskerar därför inte bara att förvärra den redan akuta bostadsbristen i Stockholm, utan också sysselsättningen inom hela byggbranschen.

Det är inte en chans som Stockholms stad kan försitta.

Det sägs ofta att varje byggjobb genererar ytterligare tre jobb i närliggande sektorer. I det läget vi är i nu, med tiotusentals varslade på grund av coronapandemin, blir det här faktumet ännu viktigare.

Den borgerliga majoriteten måste börja prioritera byggandet av hyresrätter vid markanvisning, inte minst till de allmännyttiga bostadsbolagen. Både för att upprätthålla efterfrågan och sysselsättningen i branschen i den kommande konjunkturnedgången och för att lindra bristen på bostäder med hyror som vanliga stockholmare har råd att betala.

Möjligheten att pressa produktionskostnaderna och därigenom nyproduktionshyrorna är som störst i lågkonjunktur. Det är inte en chans som Stockholms stad kan försitta.

Clara Lindblom (V), oppositionsborgarråd i Stockholms stad

 

Detta är en debattartikel som ursprungligen publicerats i Byggindustri. 

Kopiera länk