#08pol
Profilbild på Clara Lindvlom

De stora riskerna med att sälja ut Vällingby centrum kvarstår

Idag presenterade bostadsborgarrådet Dennis Wedin de krav som staden kommer ställa på en köpare av Vällingby Centrum. Det handlar bland annat om att kulturbyggnaderna med Kulturhuset Stadsteatern, fritidsgården och biblioteken ska undantas och att
köparen ska vara en långsiktig och erfaren förvaltare med erfarenhet av kulturfastigheter. Vänsterpartiet krävde redan i höstas att kulturbyggnaderna skulle undantas vid en eventuell försäljning och att staden skulle säkerställa allmänhetens tillgång till kvartersmarken, men är fortfarande mycket kritiska till en försäljning.

– Vi föreslog redan för ett halvår sedan att Dennis Wedin skulle besinna sig och åtminstone undanta kulturbyggnaderna vid en försäljning. Det är bra att han har hörsammat det, men de stora riskerna med att sälja ut ett centrum i ytterstaden kvarstår. Inte minst skandalen med försäljningarna av centrum till brittiska Boultbee har visat att det kan gå väldigt snett, säger Clara Lindblom (V), oppositionsborgarråd i Stockholms stad.

– Svenska bostäder är ett kommunalt bolag som har ett tydligt samhällsnyttigt uppdrag och det behövs i ytterstaden. Här ute i Vällingby är det särskilt viktigt att stötta handlarna, hålla rimliga hyresnivåer och se till att kultur- och fritidsverksamhet har bra lokaler. Du kan ställa hur många krav som helst vid en försäljning, men det är i praktiken omöjligt att rent juridiskt binda en köpare vid att hålla dem eller inte sälja centrumet vidare, säger Clara Lindblom.

Kopiera länk