Bostad
Clara Lindblom_Foto Jessica Segerberg

Vänsterpartiet kritiska till försäljning av billiga seniorlägenheter

Idag kommer den blågröna majoriteten i Stockholms stad att fatta beslut om att sälja 100 seniorlägenheter i Akalla till en privat fastighetsägare. Lägenheterna är idag bland de billigare seniorlägenheter som staden äger. Vänsterpartiet menar att risken med försäljningen är att hyrorna höjs och att de äldre tvingas flytta.

– Det är väldigt riskabelt att sälja seniorlägenheter till privata företag eftersom vi inte har en aning om vad de kommer göra med de äldres lägenheter och vilka konsekvenser det får på hyrorna. Många äldre har låg pension och klarar inte hyreshöjningar, i synnerhet inte i det här området. Vi vill inte se några renovräkningar av äldre, säger Clara Lindblom (V), oppositionsborgarråd.

Lägenheterna ägs idag av Micasa fastigheter, stadens eget bolag för äldrebostäder. I beslutet uppges att Micasa fastigheter behöver genomföra försäljningen delvis för att få in pengar till framtida investeringar. Så sent som 2019 plockades dock 40 miljoner kronor ur bolaget för att finansiera annan verksamhet inom kommunen.

– Det blir ju skrattretande att man säger att man måste sälja för att ha råd att investera i nya bostäder, när den här majoriteten samtidigt har plockat mångmiljonbelopp ur bolaget. Dessutom kommer inga nybyggda seniorlägenheter kunna ha lika låg hyra som de här gamla lägenheterna. Det är totalt feltänkt och kommer drabba stadens äldre, säger Clara Lindblom.

Kopiera länk