Äldre
En kvinnlig personal puttar äldre i rullstol

När de borgerliga styr får de äldre det sämre

I dagarna kom siffror som visar att en större andel äldre än tidigare får avslag på sin ansökan om äldreboende. Det handlar om stora ökningar som knappast går att förklara på annat vis än att det saknas pengar. Vi kan inte låta bli att fråga oss om den borgerliga majoriteten i Stockholm prioriterar skattesänkningar före äldres rätt till en plats på äldreboende.

Under coronapandemin har vi tydligt sett de problem som finns inom äldreomsorgen. Det handlar om sådant som brist på skyddsutrustning, brist på personal och en stor andel tillfälligt anställda. Vi har också fått höra om allvarliga exempel med äldre som bor på äldreboenden som inte fått den läkarvård de behövt när de blivit sjuka.

I Stockholm har läget tyvärr varit dåligt länge, även innan corona. Både personalen och facket har larmat om dåliga arbetsvillkor och ett behov av att förbättra omsorgen. Det är angeläget. Ingen äldre ska tveka inför att välja ett äldreboende och inget barn ska behöva fundera över om ens mamma eller pappa får bra omsorg eller vård när de behöver.

För trots att det sett dåligt ut länge valde den blågröna majoriteten som styr Stockholms stad att göra ytterligare nedskärningar.

Men som om situationen inte vore illa nog så kommer nu nya siffror som visar att andelen äldre som får avslag på ansökan till äldreboende ökar i Stockholms stad. Till en viss sorts äldreboende, servicehus, ökar avslagen med så mycket som 40 procent. Varje ansökan innebär förstås en individuell prövning av den äldres behov av plats, men ökningarna är orimligt höga och går inte att förklara på annat vis än att det saknas pengar. Det är skandal.

För trots att det sett dåligt ut länge valde den blågröna majoriteten som styr Stockholms stad att göra ytterligare nedskärningar inom äldreomsorgen, både i förra årets budget och i budgeten för i år. Sammanlagt handlar det om nedskärningar på över 165 miljoner kronor på bara två år. Anledningen till nedskärningarna är att de behövde hitta pengar till att genomföra en skattesänkning som kostar kommunen över 400 miljoner kronor om året. Det är en skattesänkning som de äldre har fått betala för, trots att den knappast kommit dem till del. Det är ovärdigt.

När Vänsterpartiet styrde över äldreomsorgen i Stockholm mellan 2014-2018 var det fullkomligt självklart för oss att inte skära ner en enda krona. Tvärtom satsade vi pengar. Det är en politik vi tycker att den nuvarande majoriteten borde ha fortsatt med.

Det är tydligt att de borgerliga partierna har låtit den här skattesänkningen gå före de äldres bästa. För vad de än säger är det faktiskt så statistiken ser ut. Vi i Vänsterpartiet gör en annan prioritering. Vi sätter de äldres behov framför skattesänkningar.

Clara Lindblom, oppositionsborgarråd Stockholm (V),   Jonas Lindberg, sjukvårdspolitisk talesperson Region Stockholm (V) Elena Karlström, ordförande Vänsterpartiet Storstockholm

 

Läs artikeln i Mitti Stockholm här.

Kopiera länk