Corona
Profilbild på Clara Lindvlom

Ge coronabonus till samhällsbärarna

Vänsterpartiet föreslår att de uppskattningsvis omkring 30 000 personer som är tillsvidare- eller visstidsanställda inom äldreomsorgen, stöd och service till personer med funktionsnedsättningar, förskolan och skolan i Stockholms stad ska tilldelas en bonus på 7000 kronor som uppskattning för deras insatser under Coronapandemin.

Trots krisen kommer Stockholms stad att göra miljardöverskott i år och det är inte mer än rätt att en del av det går tillbaka till personalen som verkligen har slitit under Corona. Det är ett bra sätt att visa att deras hårda arbete är värt mer än bara applåder.

Förslaget innebär att de som arbetar heltid får 7 000 kronor i bonus före skatt, medan deltidsanställda och tim- och månadsavlönade får en utbetalning i relation till arbetad tid  de senaste månaderna.

En uppskattning är att förslaget skulle kosta staden cirka 230 miljoner kronor inklusive sociala avgifter. Satsningen kan finansieras genom det miljardöverskott som staden väntas göra i år och som slutligt framgår i stadens bokslut nästa år.

Majoriteten av överskottet kommer att fonderas till olika framtida ändamål. Vänsterpartiets förslag om bonus till de anställda inom äldreomsorgen skulle därmed utgöra cirka tio procent av överskottet.

 

Kopiera länk