Klimat
Äldre tunnelbanetåg inväntar avgång mot Hjulsta vid plattformen på T-Centralen, Stockholm.

Gör kollektivtrafiken avgiftsfri – för klimatet

Utan billig och tillgänglig kollektivtrafik blir Region Stockholm en mindre rättvis och klimatsmart region. Den förestående biljettprishöjningen är ett steg i fel riktning. Det är dags att vända den här skutan och satsa mot avgiftsfria resor, skriver Anna Sehlin, Jens Holm och Rikard Warlenius (V).

Vi som åker kollektivt i Stockholm är vana vid att biljetterna blir dyrare. Och nu är det dags igen: 2021 kommer 30-dagarskortet kosta 950 kronor. Sedan 2016 har priset höjts med 160 kronor – en kännbar summa för dem med lägst inkomster. Det är de som inte har råd med egen bil. De har ofta inte möjlighet att bo tillräckligt nära sitt jobb för att kunna gå eller cykla dit. Det är också de som inte kan välja att jobba hemifrån, utan måste åka buss och tåg. Höjningen slår således främst mot kvinnor, unga och låginkomsttagare. För höginkomsttagare känns inte prishöjningen överhuvudtaget.

Prishöjningen kunde inte ha sämre tajming. När pandemin väl bedarrat måste resenärerna lockas tillbaka till kollektivtrafiken. Som region är detta det enskilt viktigaste vi kan göra för klimat och miljö. Då är dyrare biljetter knappast rätt väg att gå. I stället borde en sänkning av priserna vara självklar för alla som vill se minskat bilåkande i regionen.

Men vill det blågröna styret i Region Stockholm se minskad bilism? Under deras år vid makten har bilarnas andel av resorna ökat, inte minskat. Och bilismen måste minska radikalt för att vi som region ska nå de uppsatta klimatmålen. Den blågröna politiken är alltså en politik för större ojämlikhet och ökade klimatutsläpp.

Vi i Vänsterpartiet har en vision om ett rättvist och hållbart samhälle. Det innebär att alla, oavsett hur mycket de tjänar eller var de bor, ska ha möjlighet att resa kollektivt till jobb, skola, service, vård, kultur och natur – allt det fina som regionen har att erbjuda. Kollektivtrafiken kan bli en sammanhållande kraft i samhället, men då krävs satsningar på annat än biljettkontrollanter och övervakningskameror. Vi vill se fler bussar och tåg, lägre biljettpriser och bättre tillgänglighet.

På sikt strävar vi efter en helt avgiftsfri kollektivtrafik, finansierad via skattsedeln. Precis som alla bidrar till att vägar byggs och sköts kan vi gemensamt bekosta de tåg och bussar som är till för alla.

Som ett första steg mot detta föreslår vi en sänkning av priset för 30-dagarskortet till 860 kronor. Vi vill också införa avgiftsfria resor för ungdomar. Pensionärer ska åka gratis under de tider då tåg och bussar inte är så fulla. Med vårt förslag gäller SL-kortet på Waxholmsbolagets skärgårdsbåtar året om. Alla som reser med färdtjänst får fri tilldelning av resor och ingen gräns för hur långt man får åka.

På sikt strävar vi efter en helt avgiftsfri kollektivtrafik, finansierad via skattsedeln. Precis som alla bidrar till att vägar byggs och sköts kan vi gemensamt bekosta de tåg och bussar som är till för alla. Det stora flertalet skulle tjäna på detta – först med en inkomst på över 48 000 kr i månaden skulle det bli dyrare. Vi tycker att de med höga löner kan bidra lite mer.

En del av kostnaden för detta vill vi lägga på regionalskatten, men vi förespråkar även en ökad statlig medfinansiering. Vänsterpartiet har i sin skuggbudget i riksdagen satsat 3,35 miljarder kronor mer än regeringen på hållbara städer och kollektivtrafik.

Kollektivtrafiken är en av de absolut viktigaste sakerna att satsa på för att skapa en rättvis och klimatsmart region. Där kan Stockholm vara ett föredöme för andra regioner. Det är hög tid att det arbetet påbörjas.

 

Anna Sehlin (V) Regionråd och ledamot i trafiknämnden i Region Stockholm

Jens Holm (V) Riksdagsledamot och ordförande i riksdagens trafikutskott

Rikard Warlenius (V) Kommunfullmäktigeledamot och vice ordförande i trafiknämnden i Stockholms stad

 

Denna text publicerades ursprungligen i Expressen. 

 

Kopiera länk