Corona

Vaccinering av omsorgspersonal ska ta tre månader

Omsorgspersonalen som tar hand om de sköraste gamla skulle stå först i kön för covidvaccinering. Nu har den blågröna majoriteten tecknat ett avtal som innebär att vissa får vänta upp till tre månader på sin spruta.

Region Stockholms ledning har upphandlat det privata företaget Vaccin Direkt för att utföra all vaccinering i den första fasen av vaccineringen mot covid-19. För personalen som arbetar inom äldreomsorgen innebär upphandlingen att de kommer själva kommer att behöva boka en tid och ta sig till ett vaccinationsställe utanför den egna arbetsplatsen – trots att det finns anställda sjuksköterskor på samtliga äldreboenden och kommuner i länet som hade kunnat genomföra vaccinationer på plats. Dessutom förväntas hela processen ta tre månader. Vänsterpartiet är stark kritiska till både upplägget och den utdragna tidsplanen.

– Jag har all respekt för att det är en komplicerad process att vaccinera många människor men det här är personal som arbetar med de allra sköraste äldre och att det ska ta tre månader att vaccinera dem är inte acceptabelt. Det är ytterligare ett av regionens svek mot de äldre. Den politiska ledningen i regionen måste se till att äldreomsorgens personal vaccineras snabbare, säger Jonas Lindberg (V), sjukvårdspolitisk talesperson.

Stockholms stad är en av de kommuner som drabbats särskilt hårt av Coronapandemin och som ingår i regionens upphandling för vaccinering.

– Det hade varit betydligt smidigare om kommunernas egna sjuksköterskor hade kunnat hjälpa till att vaccinera sina kollegor istället för att överlåta hela ansvaret till ett enda privat företag. Efter misslyckandet med läkarinsatserna på äldreboendena i våras hoppades vi att den politiska ledningen i Region Stockholm åtminstone skulle kunna sköta vaccineringen av äldreomsorgens personal på ett effektivt sätt, men så verkar det tyvärr inte bli, säger Clara Lindblom (V), oppositionsborgarråd och tidigare äldreborgarråd i Stockholms stad.

Kopiera länk