Bostad
Sara Stenudd, halvkropp i vit mönstrad tröja mot vit bakgrund. Foto Jessica Segerberg

De blågröna i Stockholm avslår över 100 hyresrätter i Bromma

Stadsbyggnadskontoret föreslår att 145 bostäder varav ca 100 hyresrätter ska byggas i Bromma men den blågröna majoriteten säger nej. Beslutet togs på eftermiddagens stadsbyggnadsnämnd i Stockholms stad. Världsfrånvänt, menar Vänsterpartiet som menar att det är just hyresrätter som behövs i stadsdelen.

Detaljplanerna som var uppe för beslut skulle möjliggöra för totalt cirka 145 bostäder och en lokal för centrumändamål i Bromma. De nya bostäderna skulle utgöras av 40 bostadsrätter i Höglandet, 45 hyresrätter i Nockeby och 60 hyresrätter i Ålsten. Områden som alla domineras av villor och bostadsrätter.

– När man ombildar hyresrätter till bostadsrätter i områden där det finns en hög andel hyresrätter säger de blågröna att det är bra för boendesegregationen men uppenbarligen gäller inte samma sak när det kommer till att bygga hyreslägenheter i de finare områdena i stan, säger Sara Stenudd, ledamot i stadsbyggnadsnämnden för Vänsterpartiet i Stockholms stad.

I ärendet från Stadsbyggnadskontoret framgår det tydligt att de nya bostäderna ska byggas med respekt för området befintlig bebyggelse och karaktär.

Ur stadsbyggnadskontorets förslag:
” bebyggelse ska förhålla sig till respektive plats befintliga bebyggelseskala, kulturmiljö och grönstruktur samt utgöra ett tillskott av hög arkitektonisk kvalitet”

– I Ålsten är nästan 98% av bostäderna villor och bostadsrätter. Det är ett av Stockholms mest segregerade områden och vi måste möjliggöra för fler människor att bo här. Det är världsfrånvänt att säga nej till det här. Bygger man hyresrätter med hiss så möjliggör det dessutom för äldre att bo kvar i stadsdelen om de behöver flytta från en stor villa till ett mer tillgängligt boende, säger Sara Stenudd.

FAKTA – andelen villor och bostadsrätter

Höglandet: 91,1%
Nockeby: 66,9%
Ålsten: 97,8%

Kopiera länk