Bostad

7 anledningar att fälla Löfven för marknadshyror

Regeringens förslag om marknadshyror är inte bara ett hot mot Sveriges 3 miljoner hyresgäster. Det är också ett förslag som riskerar att slå företagare i konkurs och som kommer öka segregationen och klasskillnaderna i Sverige.

Har du en kompis som tror att det kommer ha en positiv effekt? Här är några förslag att slå hål på högerns tomma argument.

 1. Det är redan jättedyrt med en ny lägenhet.
  En nybyggd trea i Gröndal kostar idag 17 000 för 83 kvadrat. Högern tycker alltså att det är rimligt att göra detta ännu dyrare?!
 2. Det byggs inte mer – det blir bara dyrare.
  All forskning på ämnet pekar på att det inte byggs mer när man höjer hyrorna. Vill man få igång byggandet av hyresrätter med rimliga hyror så är det en kraftfull statlig bostadspolitik som behövs.
 3. Marknadshyror ökar segregationen
  Om det bara blir höginkomsttagare som har råd att hyra en lägenhet i Stockholm, vart ska alla vi andra då bo?
 4. Hyresgäster kommer bli maktlösa
  Enligt förslaget ska hyresgästen förhandla hyran individuellt med hyresvärden. Att göra det mitt i en bostadskris kommer bli en omöjlig sits för den som vill ha tak över huvudet eftersom hyresvärden då får all makt.
 5. I Finland tog det fem år innan marknadshyror infördes i hela beståndet
  Många på högerkanten argumenterar för att det nuvarande förslaget bara gäller för nyproduktion. Men faktum är att högern vill införa högre hyror i alla hyresrätter, även de gamla.
 6. De enda vinnarna på marknadshyra är fastighetsägare och byggbolag
  När hyrorna går upp så ökar vinsterna. Mer pengar i aktieägarnas fickor medan vi andra får mindre pengar över för annat.
 7. Småföretagare kommer få det ännu svårare
  När hyrorna för kontor och affärslokaler går upp så kommer det också drabba alla småföretagare som redan nu kämpar med höga hyror. Det kommer leda till att det bara blir de stora kedjorna som har råd att finnas på attraktiva adresser.
Kopiera länk