artikel
Lyftkranar vid bostadsbygge.

10 000 nya bostäder för äldre

Stockholms stad kommer att anta en ny plan för utbyggnad av äldrebostäder med en vision om att bygga 10 000 bostäder för äldre fram till 2040.Andelen äldre i Stockholm kommer att öka kraftigt de kommande 20 åren. Därför har den styrande majoriteten i Stockholms stad tagit fram en ny plan för hur många bostäder för äldre som ska byggas de kommande åren. Det handlar om att bygga både fler vård- och omsorgsboenden, seniorbostäder som kan erbjuda trygghet och gemenskap samt äldreanpassade hyresrätter med rimliga hyror.

– Vi kommer behöva många fler bostäder som är anpassade för äldre och därför är det bra att vi tagit fram den här planen för hur vi ska gå tillväga. För dig som är äldre ska det finnas en äldreanpassad lägenhet den dagen det behövs. Och det som ska byggas ska vara lägenheter som pensionärer har råd med, säger Torun Boucher (V), vik. äldreborgarråd.

Torun Boucher, vikarierande äldreborgarråd
Torun Boucher, vikarierande äldreborgarråd

Det är första gången på flera decennier som staden tar en långsiktigt och heltäckande grepp om planeringen av äldrebostäder. Planen innebär att markplaneringen, stadsplaneringen och äldreboendeplaneringen samordnas.

– När vi bygger staden planerar vi för livets alla skeenden från början. Det gör att vi kan ta ett helhetsgrepp för att lösa behovet av bostäder anpassade för äldre. Stockholm ska vara en trygg stad att bli gammal i och du som äldre ska ha tillgång till ett boende efter dina behov, säger Karin Wanngård (S), finansborgarråd.

Ungefär hälften av de 10 000 bostäderna ska vara vård- och omsorgsboende och seniorbostäder och andra hälften hyresbostäder anpassade för äldre i vanliga flerfamiljshus. En del av bostäderna kommer att byggas av kommunen och en del av privata aktörer.

För mer info:
Siri Jonsson Montin, pressekreterare, Torun Boucher, 076-12 29 102
Gabriel Dahlander, pressekreterare, Karin Wanngård, 076-12 29 186

Kopiera länk