artikel

Vänsterpartiet vill bygga nytt kollektivhus för 55+

Vänsterpartiet vill bygga ett nytt kollektivhus i Stockholm för personer i andra halvan av livet. Det finns ett stort intresse för att bo kollektivt och Vänsterpartiet anser att kollektivhus är positivt för samhället och individen. Det skapar mer trygghet, motverkar ensamhet och ger äldre ett sammanhang. Dessutom är det hållbart både för miljön och ekonomin.

Torun Boucher, vikarierande äldreborgarråd
Torun Boucher, vikarierande äldreborgarråd

– Vi vill göra det möjligt för fler att bo i kollektiv. Det är något som många efterfrågar. Vi ser också hur lyckat det har varit att bygga kollektivhus för personer i andra halvan av livet. Kollektivhusen har en viktig funktion, att ge människor trygghet och möjlighet att vara en del av en gemenskap, säger Torun Boucher (V), vikarierande äldreborgarråd.

Inom allmännyttan i Stockholm finns idag tre kollektivhus för andra halvan av livet: Sockenstugan i Skarpnäck, Dunderbacken i Axelsberg och Färdknäppen på Södermalm. Det nya kollektivhuset vill Vänsterpartiet bygga i Västerort.

I sommar firar kollektivhuset Färdknäppen 25 år. Alla har egen lägenhet och dessutom flera gemensamma utrymmen som kök, matsal, takterrass och tvättstuga. Anita Persson, som var med i planeringen av Färdknäppen, ser att det finns många anledningar till att det blev ett lyckat projekt.

– Det viktigaste är att de boende var med i planeringen, att det är ett hyreshus och arbetsgemenskapen med matlagning och städning. Jag tycker också att det dagliga samtalet, arbetet och gemenskapen innebär en ständig utmaning innehållande både trygghet och socialisering. Jag vill beteckna Färdknäppen som en ”folkhögskola för andra halvan av livet”. Inte en dag utan att man lär sig något av grannar och situationer. Vi beslutar tillsammans hur vi vill ha det med det mesta såsom sopor, mat och hemtjänst, säger Anita Persson.

Kontakt
Torun Boucher (V) vikarierande äldreborgarråd, pressekreterare Torbjörn Granrot,
076-122 95 19, [email protected]

Kopiera länk