demokrati
Fagersjö graffiti

Lokal demokrati i Fagersjö

Invånarna i Fagersjö i Farsta saknade en lokal att mötas i. Genom en medborgarbudget har man renoverat en lokal där ideella krafter har café, yoga och gym. Nästa projekt är att rusta upp parken Måsen. Det första spadtaget är den 25 augusti.

– Vi ville ha en levande lokal demokrati. Fagersjö ligger vid sidan av tunnelbanenätet. Det har blivit lite bortglömt, säger Lars Bäck (V) ordförande i Farsta Stadsdelsnämnd.

Stadsdelsnämnden styrs av Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Alla var eniga om att utveckla den lokala demokratin.

– Det första vi gjorde var att vi ställde en massa frågor i enkäter och på möten. Man ville ha bättre kommunikationer, man ville rena sjön Magelungen och man ville ha en samlingsplats, säger han.

I processen hittade de en lokal i centrum där det bland annat fanns en fritidsgård.

– Det var diskussion om vilken verksamhet man ville ha. Folk lämnade in förslag och sedan hade vi en omröstning. I normala fall brukar runt 3 procent rösta. I den första medborgarbudgeten röstade 6-7 procent. Det var det första glädjande resultatet.

Yoga, gym och konst

De renoverade lokalen som Fagersjöborna fyllde med yoga, matlagningskurser, konstateljé och gym. Den första medborgarbudgeten låg på 1,7 miljoner kronor och började våren 2015.

– Det har varit positiv respons från de som hört av sig.

Nästa steg var att göra en andra medborgarbudget och då var det hundratals personer som var med.

– Folk bildade arbetsgrupper och hade fysiska träffar. Det har varit åldersbundet och sedan har man mixat grupperna och vi har haft processledare.

Rustar upp park

I Fagersjö finns den slitna parken Måsen nära sjön Magelungen. Den har funkat som en samlingspunkt och nu bestämde sig invånarna för att de ville rusta upp den. Stadsdelen hade 17 miljoner kronor i medborgarbudget och för att renovera parken.

– Arbetsgrupperna har jobbat ihop med landskapsarkitekter och tagit fram egna idéer. Vi hade en ny omröstning med tre alternativ. 8-9 procent av invånarna röstade.

Parken kommer ha lugna aktivitetsytor för små och stora barn. Det första spadtaget är den 25 augusti och parken ska vara helt klar sommaren 2019.

– Vi har visat att det inte är farligt. Lokal demokrati är ett effektivt sätt att motverka den högerpopulistiska vågen med krav på starka ledare. Det finns inga begränsningar i hur mycket makt du kan släppa ifrån dig som fritidspolitiker. Det handlar om att våga tänkta nytt, säger Lars Bäck.

Kopiera länk