Min åsikt
Alexandra Mattsson (V). Foto: Erik Nordblad

Ingen ska behöva vara hemlös i Stockholm

Äldre i hemlöshet har fått stor uppmärksamhet i media det senaste halvåret. Kändisar och organisationer har engagerat sig i frågan. Vi kan få bort hemlösheten med politiska lösningar.

I Stockholm har Vänsterpartiet initierat ett nytt boende för äldre hemlösa som är ett långsiktigt boendealternativ. De som bor där får kötid till en seniorlägenhet, de kan få tillgång till en försökslägenhet som de kan få förstahandskontrakt på. De får hjälp med skuldsanering och missbrukare får vård. Det är rätt väg att gå.

Ingen ska vara hemlös i Stockholm. Vi vill satsa på långsiktiga lösningar och satsar stort på missbrukarvården. Vi vill öppna ett långvarigt boende för hemlösa kvinnor och vi öka antalet försökslägenheter. Vi önskar att även de privata hyresbolagen tar sitt ansvar. Tillsammans kan vi få bort hemlösheten. Det behöver inte bli särskilt dyrt eftersom kommunen kan spara stora summor genom minskade kostnader för kortsiktiga boenden.

Vår vision är ett Stockholm där ingen ska behöva sova utomhus eller på nattbussen. Vi vill ta ansvar för alla stockholmare och vi har råd. För att lyckas krävs politisk vilja och mod. Alla har rätt till en bostad. Det handlar om alla människors lika värde.

Alexandra Mattsson (V)
Gruppledare, socialnämndsledamot Stockholm stad

Kopiera länk