Så ska vi få fler seniorbostäder
Med fler äldre i befolkningen de kommande åren behöver det göras mer för att alla äldre ska få rätt till ett tryggt och anpassat boende.
Under förra mandatperioden var jag äldreborgarråd i Stockholms stad och gjorde många praktikpass inom hemtjänsten. Jag minns hur värdefullt det var att följa med hemtjänstpersonalen och själv få uppleva hur stressiga deras scheman var. De här besöken i hemtjänsten lade också grunden för mycket av det utvecklingsarbete som Vänsterpartiet satte igång i hemtjänsten. Men det är särskilt ett besök hos en äldre dam i en söderförort som verkligen har etsat sig fast i mitt minne. Hon bodde nämligen tre trappor upp utan hiss i ett låghus och hade inte varit utanför lägenheten på två månader.
De närmaste åren kommer vi bli allt fler äldre i Stockholm. Det ställer stora krav på att vi utformar staden på ett sätt som gör att det blir lättare att leva ett aktivt och självständigt liv även om man till exempel har lite svårt att gå. Det måste finnas seniorbostäder med överkomliga hyror, som till exempel damen från söderort snabbt hade kunnat få.
Vi satsade mycket under förra mandatperioden på att göra det lättare för äldre att flytta till ett tryggt och anpassat boende. Vi tog fram en plan för att bygga 10 000 nya bostäder för äldre fram till 2040 och byggde om flera fastigheter till seniorbostäder. Redan 2018 kunde vi inviga boenden med över 100 nya lägenheter i bland annat Midsommarkransen och på Norrmalm. Vi sänkte boendekostnaden i de gamla trygghetsboendena genom att ta bort hyrestillägg och vi införde särskilda förmedlingsregler i Micasa som har gjort det lättare för den som bor otillgängligt, eller känner ensamhet och oro, att flytta till en seniorbostad.
Men vi måste göra betydligt mer för att alla äldre ska få rätt till ett tryggt och anpassat boende. Den nya majoritetens nedskärningar i äldreomsorgen måste få ett slut, för med mindre pengar är det svårt att bevilja fler plats på servicehus eller vård- och omsorgsboende. Men vi måste också bygga betydligt fler seniorbostäder med överkomliga hyror, för som vi alla vet har många pensionärer idag väldigt dålig ekonomi. Då är det inte ett alternativ att flytta till en nyproducerad seniorbostad med skyhög hyra.
Staden måste bli mer äldrevänlig för att det ska gå att leva sitt liv fullt ut även långt efter pensionen.
Det senaste året har den nya majoriteten inte markanvisat en enda seniorbostad upplåten som hyresrätt, trots att staden har som mål att planera för minst 300 lägenheter per år. Det håller inte. Vänsterpartiet vill sänka markhyran för seniorbostäder för att få fler att bygga och sänka hyrorna i nyproduktionen. Dessutom vill vi anställa flyttlotsar som kan hjälpa äldre att orientera sig i djungeln av olika bostadsköer, sidor för lägenhetsbyte och krångliga ansökningar om bostadstillägg. Äldre som inte har anhöriga eller bra ekonomi måste också få hjälp av staden med flyttpackning, städning och allt annat som följer med en flytt.
Det är fantastiskt att vi lever allt längre, men vi måste också anpassa samhället efter de förändrade behoven. Staden måste bli mer äldrevänlig för att det ska gå att leva sitt liv fullt ut även långt efter pensionen. Många barnfamiljer bor dessutom väldigt trångt och genom att underlätta för äldre att flytta till ett mer anpassat boende skulle också fler större bostäder bli lediga. Egentligen är det enkelt – generösare biståndsbedömning, fler seniorbostäder med överkomliga hyror och utökat stöd till den som vill flytta. Det tjänar faktiskt alla på.
Clara Lindblom, oppositionsborgarråd för Vänsterpartiet i Stockholms stad
Detta är en debattartikel som ursprungligen publicerats på News55