Socialpolitik

Vänsterpartiet motsätter sig nedläggningen av Valvet

Träfflokalen Valvet i Bandhagen hotas av nedläggning vid årsskiftet. Valvet har sedan 1998 varit en öppen träfflokal för personer med olika typer av sociala problem som besöks av personer från hela länet. Bakgrunden till förslaget om nedläggning är den strama nedskärningsbudget som den blågröna majoriteten har lagt och som slår hårt mot stadsdelarnas verksamheter. Vänsterpartiet motsätter sig förslaget och menar att den styrande majoriteten borde skjuta till mer pengar så att Valvet får vara kvar.

– Valvet är en viktig social träffpunkt för många personer som inte har någon annanstans att ta vägen. De är öppna för alla och verkar förebyggande och stödjande. Det är en unik verksamhet som många inte kommer att klara sig utan. Det finns redan för många utsatta personer som tvingas uppehålla sig i tunnelbanan eller andra offentliga miljöer eftersom det saknas mötesplatser och sysselsättningar för dem, säger Alexandra Mattsson (V), vice ordförande i socialnämnden i Stockholms stad.

I dagsläget finns det 11 öppna träfflokaler för socialpsykiatrins målgrupp i Stockholms stad dit det är möjligt att gå utan biståndsbeslut. Valvet är dock den enda öppna mötesplatsen i staden för personer som också har beroendeproblem. Valvet har varit nedläggningshotade flera gånger tidigare men har räddats då nämnden ändrat sig. Vänsterpartiet hoppas på en räddning även denna gång.

– Vi hoppas verkligen att den blågröna majoriteten i nämnden förstår behovet av den här verksamheten och skjuter till de pengar som behövs för att rädda Valvet. Det är inte rimligt att det är de mest utsatta som ska behöva betala för den blågröna majoritetens skattesänkningar som lett till en för dålig budget. Jag tror att Stockholmarna också tycker att det är rimligt att staden har egna öppna verksamheter och inte lämnar över hela det ansvaret på civilsamhället, säger Alexandra Mattsson.

Kopiera länk