Skärp åtgärderna mot oseriösa fastighetsägare
Gång efter annan ser vi exempel på hur oseriösa fastighetsägare tillåts köpa mer mark och bygga och köpa nya hus. I kommuner runt över hela landet tvingas hyresgäster leva i lägenheter som har vattenläckor, mögel och kackerlackor samtidigt som ägarna till husen tjänar miljontals kronor i hyresintäkter. Åtgärderna mot oseriösa fastighetsägare måste skärpas.
På Järva i Stockholm tillåts en fastighetsägare köpa ny mark trots att hyresgäster i området vittnat om eftersatt underhåll. Samma fastighetsägare är ökänd för sin affärsmodell som innebär att bolaget köper eftersatta hus i miljonprogram, renoverar och därefter höjer hyrorna så kraftigt att hyresgästerna inte har råd att bo kvar.
Strax söder om Umeå i Gräsmyr fick en hyresgäst sin el avskuren då värden helt utan förhandling bestämt att elen inte längre skulle ingå i hyran. Samma värd har tidigare kritiserats för att ha som metod att skicka kravbrev för att få igenom ändringar som inte har förhandlats korrekt.
I småländska Stockaryd har en hyresvärd byggt ett plank framför en hyresgäst fönster. Varför? Värden ville höja hyran från 4900 till 6000 kronor, helt utan förhandling. Något som hyresgästen, med all rätt, inte ville gå med på.
Tyvärr är detta bara några i raden av alla exempel. Det är orimligt att vi har en bostadsmarknad som fungerar på det här viset. Anledningen är förstås den stora bristen på hyresrätter som gör att hyresgäster hamnar i en svag ställning på bostadsmarknaden. Den som vill flytta har ingenstans att ta vägen, och det vet de oseriösa fastighetsägarna.
För att komma till rätta med problemet krävs flera åtgärder, utöver ett kraftigt ökat byggande av hyresrätter.
- Skärpt referenstagning inför försäljning och marktilldelning
Fastighetsägare som inte sköter sin förvaltning ska inte få mark, bygglov, detaljplaneändring eller möjlighet att köpa fler fastigheter av kommunen.
- Stärkt brandtillsyn
Brandförsvarets tillsyn av brandsäkerheten är i hög grad inriktad mot exempelvis sjukhus och andra offentliga byggnader, men bör i högre utsträckning riktas mot flerfamiljshus där flest dödsfall i samband med brand inträffar.
- Utökade stickprovskontroller och stärkt uppföljning
Antalet stickprovskontroller behöver öka och mer resurser behövs till tillsyn och uppföljning. Idag följs besiktningar inte alltid upp. Ett exempel från en förort i södra Stockholm är att hissar som underkänts ändå kunnat fortsätta köras i flera år.
- Öka möjligheterna till hyresnedsättning
Det måste bli lättare att få hyran nedsatt om fastighetsägaren inte åtgärdar fel i lägenheterna. I dag är det svårt att få nedsatt hyra för bristande underhåll. Det är därför många gånger riskfritt att strunta i att åtgärda fel.
- Återinför förvärvslagen
Förvärvslagen gav förut kommunen möjlighet att förhandspröva hyresvärdar som inte bedömdes vara lämpliga och därmed förhindra dem att skaffa nya fastigheter. Lagen togs bort under förra borgerliga regeringen men behöver återinföras. Nu tvingas den enskilde hyresgästen gå till rätten, trots att man ofta står i beroendeställning till hyresvärden.
Oseriösa fastighetsägare är ett allvarligt problem och det riskerar att eskalera i omfattning om ingenting görs för att skärpa kraven på de som äger hyresfastigheter. Hyresgäster ska inte behöva bo i undermåliga lägenheter eller vara oroliga för chockhöjda hyror och renovräkningar. Alla har rätt till en trygg och bra bostad – och hyresgästerna är inget undantag.
Clara Lindblom (V), oppositionsborgarråd Stockholms stad
Momodou Malcolm Jallow (V), riksdagsledamot och bostadspolitisk talesperson
Anna Maria Romlid (V), oppositionsråd Västerås
Daniel Bernmar (V), oppositionsråd Göteborgs stad
Emma-Lina Johansson (V), oppositionskommunalråd Malmö stad
Linda Sjögren (V), gruppledare Södertälje
Martha Wicklund (V), oppositionskommunalråd Örebro
Mats Einarsson (V), gruppledare Botkyrka
Nicklas Lundström (V), oppositionsråd Norrköping
Tobias Smedberg (V), kommunalråd Uppsala
Ulrika Edman (V), gruppledare Umeå
Det här är en debattartikel som ursprungligen publicerats i Dagens samhälle.