Andelen äldre som får avslag på äldreboende ökar i Stockholm
Andelen äldre som fick avslag på sin ansökan om en plats på ett äldreboende ökade under 2019. Det visar en redovisning från Stockholms stads äldreförvaltning. Från 2018 har andelen avslag för vård- och omsorgsboenden ökat med tre procentenheter, från 16,7 procent till 19,7 procent. Det är den högsta siffran på tolv år. Avslagen till servicehus har ökat med nästan 15 procentenheter från 2018 till 2019.
Statistiken som nu presenteras är den första som visar avslagen till äldreboenden sedan den blågröna majoriteten tog över makten 2018, och en konsekvens av den första budget de lade. Vänsterpartiet menar att ökningen av andelen avslag beror på den nedskärning på 78,4 miljoner som majoriteten genomförde i sin budget för 2019.
– De här siffrorna är en skandal. Jag varnade för att fler äldre skulle komma att få avslag på äldreboende när vi såg majoritetens strama budget för äldreomsorgen, men att det skulle bli såhär illa hade jag faktiskt inte väntat mig, säger Clara Lindblom (V), oppositionsborgarråd och tidigare äldreborgarråd.
I Stockholms stad är det Kristdemokraterna som har ansvaret för äldreomsorgen. I budgeten för i år har ytterligare nedskärningar gjorts på 87,2 miljoner kronor. Sammanlagt över de två år som de lagt budgeten för staden handlar det om nedskärningar på över 165 miljoner kronor inom äldreomsorgen.
– De som får betala priset för de här nedskärningarna är alla de äldre som behöver plats på äldreboende men inte får det. Det är anmärkningsvärt att Kd påstår sig ha äldreomsorgen som hjärtefråga när det samtidigt ser ut såhär där de styr, det är ett hyckleri som gör mig riktigt förbannad, säger Clara Lindblom.
Fakta: Även antalet domar som går emot stadens beslut, där den som fått avslag har överklagat beslutet till rätten, har ökat från 25,5 procent 2018 till 39,9 procent 2019.