Vi prioriterar en värdig äldreomsorg
Idag är det budgetdebatt i Stockholms kommunfullmäktige. Här kan du läsa hela Clara Lindbloms anförande.
Ordförande, fullmäktige och åhörare.
Den här julen kommer för väldigt många att präglas av ensamhet och saknad. Det kommer fattas någon runt bordet i år. En mormor som också var någons livskamrat och syster. En farfar som inte kommer att sitta i sin gamla vanliga fåtölj när barnbarnen öppnar sina julklappar. En pappa som inte kommer att få se sina barn växa upp.
Många kommer också vara så utarbetade att de knappt orkar njuta av högtiden. Inte minst personalen inom sjukvård och äldreomsorg, som försakat sina egna familjer och sitt eget välmående för att värna om andras.
Men också alla de som arbetar i förskolan, skolan, lokalvården och omsorgen, som inte har kunnat åka ut till någon sommarstuga för att slippa smittan och som inte har kunnat jobba hemifrån. De som ännu en gång har visat att de är de verkliga samhällsbärarna och att de förtjänar mer än våra applåder, alla dagar året om.
Den här pandemin har talat sitt tydliga språk – efter decennier av marknadsanpassning, privatiseringar och nedskärningar var vi inte särskilt väl rustade för en kris.
Den sönderprivatiserade och uppsplittrade vården och omsorgen lyckades inte samordna sig för att skydda de äldre, särskilt inte i Stockholms län.
Just in time-leveranser och slimmade organisationer var inte framgångsreceptet för att snabbt kunna tillhandahålla stora mängder skyddsutrustning och skala upp testverksamheten.
Och den så kallade flexibla arbetsmarknaden, med låg grundbemanning och hög andel tidsbegränsade anställningar, underlättade inte för att möta krisen. Istället bidrog den i praktiken till att förvärra smittspridningen inom omsorgen.
Det är viktigt att komma ihåg att äldreomsorgen gick in i den här krisen med två års nedskärningar bakom sig. I nästa års budget ser det bättre ut, men det är tragiskt att det skulle krävas en pandemi och ett rekordstort statligt stöd för att Kristdemokraterna skulle prioritera äldreomsorgen.
Men det räcker inte med att höja hemtjänstpengen och skrapa lite på ytan. För alla dem som förlorat en anhörig till följd av viruset, är vi skyldiga att genomföra mer genomgripande förändringar än så.
Jobbar du inom äldreomsorgen ska du ha ett fast jobb och möjlighet att arbeta heltid. Lönen ska vara så bra att du vill stanna och du ska kunna utvecklas inom yrket. Du ska ha tillräckligt många kollegor och möjlighet att använda ditt professionella yrkeskunnande. Det ska finnas tillgång till läkare och specialistsjuksköterskor och du ska ha en närvarande chef.
Självklarheter, kan tyckas. Men väldigt långt ifrån hur det ser ut idag.
Och det är just därför vi alltid måste välja den gemensamma välfärden framför skattesänkningar, en sammanhängande vård och omsorg framför privatiseringar och marknadsanpassningar och en värdig äldreomsorg framför vinster i välfärden.
Bifall Vänsterpartiets förslag till budget för Stockholms stad.