Stadsbyggnad

Riv inte den legendariska musikstudion i Skärmarbrink

I Skärmarbrink ligger en legendarisk musikstudio där världskända artister spelat in musik sedan 60-talet. Nu är studions framtid hotad eftersom ägaren till tomten där studion ligger vill riva huset och istället bygga ett fåtal bostadsrätter på platsen. Men studion är viktig för kultur- och musiklivet i Stockholm och borde därför få vara kvar.

Musikstudion i Skärmarbrink är en ikonisk del av musiklivet i Sverige, och en av få studios som fortfarande har möjlighet att spela in stråkorkestrar, jazz-storband och rockband i Stockholm idag. Studion har varit igång sedan 1960-talet och huserat artister som Abba, Roxette, Lady Gaga, Robyn och många fler. Det är med andra ord en studio som har och har haft en stor betydelse för musikscenen i Stockholm, och det kulturhistoriska värdet går inte att mäta.

Tyvärr är studion hotad eftersom ägaren av tomten där studion ligger vill riva huset och bygga ett fåtal bostadsrätter på platsen istället. Men musikstudios med kapacitet att spela in stråkorkestrar och storband växer inte på träd, och om den här studion rivs skulle det innebära en stor förlust för musiklivet i Stockholm. Vi i Vänsterpartiet menar därför att det i det här fallet är viktigare att behålla en unik musikstudio, som dessutom har högt kulturhistoriskt värde, än att bygga 40 bostadsrätter i ett område som redan kryllar av bostadsrätter.

Förslaget om rivning skulle ursprungligen behandlas i exploateringsnämnden i december 2019, men på grund av omfattande protester från stockholmarna beslutade den blågröna majoriteten då att skjuta upp beslutet på obestämbar tid. Nu har beslutet dock passerat exploateringsnämnden, och härnäst ska frågan behandlas i stadsbyggnadsnämnden, vilket beräknas ske under hösten.

Inför det beslutet har den blågröna majoriteten i Skarpnäcks stadsdelsnämnd gått ut och sagt att de tycker att studion ska få vara kvar. Det är ett mycket välkommet besked, och vi i Vänsterpartiet är glada över att politikerna i Skarpnäck vågar stå upp för musikstudion.

Nu hänger alltså studions framtid på hur politikerna i stadsbyggnadsnämnden ställer sig till beslutet. Vi hoppas att de lyssnar på alla de stockholmare och skärmarbrinksbor, och på sina egna partikamrater i Skarpnäck, som vill ha kvar den legendariska studion.

Stockholm ska vara en kulturstad i världsklass, det är de flesta överens om. Men för att det ska bli verklighet måste vi se till att skydda de kulturinstanser som vi har idag. Tillräckligt många klubbar, konsertlokaler och andra etablissemang har blivit hotade eller bortdrivna av klagande bostadsrättsföreningar. Om musikstudion i Skärmarbrink rivs blir det ytterligare ett exempel på hur bostadsrätter får tränga ut kulturen ur staden, och det kan vi inte tillåta.

Studion i Skärmarbrink berikar kultur- och musiklivet i Stockholm. Låt den få vara kvar.

Sara Stenudd (V), stadsbyggnadsnämnden
Maria Hannäs (V), stadsbyggnadsnämnden
Jonas Santesson (V), stadsbyggnadsnämnden
Tina Kratz (V), vice ordförande Skarpnäck stadsdelsnämnd

Kopiera länk