Vänsterpartiet i Stockholm kräver fasta anställningar inom äldreomsorgen
Nu står det klart att en stor satsning på äldreomsorgen i Sverige är att vänta redan i år och fortsatt under 2022 och 2023. Det är Vänsterpartiet, Moderaterna och Kristdemokraterna som gått samman och fått igenom en ändring i statsbudgeten där 4,35 miljarder kronor tillförs äldreomsorgen redan under 2021. För Stockholms del blir det omkring 300 miljoner kronor, pengar som måste satsas på att få bort timanställningarna inom staden menar Vänsterpartiet i Stockholms stad.
För 2022 och 2023 läggs ytterligare 3,9 miljarder kronor årligen. Satsningen görs bland annat för att öka den medicinska kompetensen och personalkontinuiteten. 2 miljarder föreslås avsättas specifikt för att få ned andelen timanställningar och tidsbegränsade anställningar. Den långsiktiga ambitionen på riksplanet är att andelen tidsbegränsade anställningar ska halveras men Stockholm borde sätta ribban högre menar Clara Lindblom.
– Nu är det dags för ett totalstopp för de otrygga timanställningarna i äldreomsorgen. Den här pandemin har visat att timanställningar inte hör hemma inom äldreomsorgen. Fler fasta anställningar skulle öka tryggheten för personalen, men framförallt leda till en bättre omsorg för den äldre, säger Clara Lindblom (V), oppositionsborgarråd i Stockholms stad.
Coronakommissionen har riktat skarp kritik mot Sveriges hantering av äldreomsorgen under pandemin och gjort bedömningen att de höga dödstalen bland äldre har sin grund i den höga allmänna smittspridningen och strukturella brister inom äldreomsorgen. Stockholms stad har många aktörer inom äldreomsorgen, både privata och kommunala. Arbetsvillkoren måste bli bättre för samtliga anställda menar Vänsterpartiet.
– Med en såhär stor statlig satsning på finns det inga ursäkter längre. Det ska vara fasta jobb som gäller inom äldreomsorgen, punkt. Det som behöver göras nu är helt enkelt att sätta sig vid förhandlingsbordet för att ta fram ett lokalt kollektivavtal för de anställda inom stadens äldreomsorg. Sedan så behöver vi ställa motsvarande krav på de privata aktörerna, säger Clara Lindblom.