artikel

DEBATT: Tre förslag som kan stoppa ombildningsfusket

Ombildningarna av hyresrätter till bostadsrätter har öppnat för att göra hyresrätten till en handelsvara. Nya uppgifter tyder också på att tvivelaktiga övertalningsmetoder används Det är hög tid att agera mot fusket, skriver vänsterpartisterna Momodou Jallow och Clara Lindblom. 

Nu framkommer nya uppgifter om att de så kallade ombildningskonsulterna använder sig av tvivelaktiga metoder för att påverka hyresgäster att ombilda sina lägenheter. I tidningen Hem och hyra avslöjades nyligen en bulvanliknande affär i Rågsved i södra Stockholm där personer tillfälligt skrivit sig på en adress som hyresgäster för att kunna rösta igenom en ombildning.

Ena veckan har de bott i en villa i Halmstad – den andra i en etta i Rågsved. Personerna i fråga uppges vara vänner eller närstående till ombildningskonsulten som hanterat ombildningen, och som därför tjänat bra med pengar på att hyresrätterna ombildats.

Det här är tyvärr bara det senaste i raden av exempel på tveksamma metoder som uppdagats i samband med ombildningar. Det finns många vittnesmål om hur konsulterna har arbetat helt gränslöst mot hyresgäster och hur återkommande köpestämmor används för att tvinga fram ett ja. Även Ekobrottsmyndigheten uppger att de ser en allt större ekonomisk brottslighet kopplad till bostadsrättsföreningar och att det finns flera oseriösa aktörer som arbetar med ombildningar.

Det är ett stort ekonomiskt beslut att köpa en lägenhet. För de flesta svenskar innebär ett lägenhetsköp lån på flera årslöner för att få tak över huvudet. Livspåverkande beslut som inte ska tvingas fram genom oschyssta metoder. Att ombildningskonsulter försöker pressa hyresgäster för att få igenom ombildningar, eller använder sig av rent olagliga metoder, är tyvärr inte oväntat.
Det är hög tid för en skärpning av reglerna.

Vi i Vänsterpartiet föreslår därför ett antal åtgärder för att stärka hyresgästernas ställning:

  • Antalet köpestämmor måste begränsas så att det inte blir möjligt att tvinga fram ett ja genom återkommande påtryckningar.
  • Det måste säkerställas att de som antecknat intresse för ombildning är korrekt folkbokförda och har förstahandskontrakt, eftersom intresseanmälan är själva nyckeln till att starta ombildningsprocessen.
  • Legitimering måste införas för ombildningskonsulter.

Hyresgäster har rätt att känna sig trygga. Det är en grundbult i det svenska folkhemmet. Ingen ska luras eller tvingas in i att ta livslånga lån bara för att få behålla sin bostad.

 Momodou Jallow, bostadspolitisk talesperson Vänsterpartiet

Clara Lindblom, oppositionsborgarråd, Vänsterpartiet Stockholm

Denna text är ursprungligen en debattartikel i Dagens Arena.

Kopiera länk