artikel
Porträtt av Clara Lindblom i svart kavaj.

DEBATT: Vanligt folk måste ha råd att bo i Stockholm

Stockholms stad måste sluta sälja ut lägenheter och bygga många fler hyresrätter. Annars har vi snart ett Stockholm där bara de rika har råd att bo, skriver Clara Lindblom, gruppledare för Vänsterpartiet i Stockholm.

Sedan de blågröna kom till makten i Stockholms stad har snart 19 hyreshus sålts ut och nära 1 700 hyresrätter i allmännyttan ombildats till bostadsrätter. Utförsäljningarna av lägenheter har förvärrat bostadskrisen i Stockholm och dessutom har hyresgäster kommit i kläm.

I höst krävs maktskifte om vanligt folk ska ha råd att bo i Stockholm. Att nästan 1 700 hyresrätter kommer att ha ombildats under mandatperioden är ett hårt slag mot bostadsmarknaden i Stockholm.

Skapar snabba vinster

Ombildningarna skapar snabba vinster och driver på bostadskrisen samt tömmer staden på hyresrätter med rimliga hyror. Det blir allt svårare för den som saknar pengar att få lägenhet.

Dessutom har ombildningsprocesserna kantats av skandaler och tvivelaktiga metoder. Nyligen framkom att vd:n för ombildningsföretaget Restate skrivit sina bekanta som hyresgäster i ett hyreshus i Rågsved, som ägdes av en privat hyresvärd. Detta för att kunna få fler ja till att göra om hyresrätterna till bostadsrätter, och fortsätta tjäna pengar på sin verksamhetatt driva igenom ombildningar.

Hyresrätter med lägre hyror säljs

Här har hyresgäster som inte velat ombilda sina lägenheter kommit i kläm. De lägenheter som de borgerliga partierna och Miljöpartiet sålt ut kan vi heller aldrig bygga ikapp. För vid ombildningar är det äldre hyresrätter med lägre hyror som säljs. Och en nybyggd hyresrätt blir aldrig lika billig som en äldre.

När lägenheter säljs ut får kommunen också betydligt svårare att leva upp till sitt bostadsförsörjningsansvar. Alla har inte heller möjligheten att köpa sin bostad. Det kräver hundratusentals kronor på banken. Och som det ser ut idag krävs det över tio års tid i bostadskön för att hitta en hyresrätt.

Domineras av villor och bostadsrätter

Så var ska en undersköterska, busschaufför eller barnskötare kunna bo? Var ska alla med helt vanliga inkomster bo när staden blir allt dyrare?

Den styrande majoriteten använder ofta argumentet att möjligheten att köpa loss sin hyresrätt leder till bostadskarriär och mer blandade stadsdelar. Men att blanda verkar inte alls stå lika högt i kurs när Vänsterpartiet vill bygga fler hyresrätter i de många rika områden som domineras av villor och bostadsrätter.

Slutlekt med Stockholmarnas pengar

Vi i Vänsterpartiet tycker att det är slutlekt med stockholmarnas pengar. Inte en enda lägenhet till ska ombildas i vårt Stockholm. Det kommer ta tid men nu måste vi ta tillbaka kontrollen över bostadsmarknaden i Stockholm och bygga många fler hyresrätter.

Och för att det ska bli möjligt måste vi byta ut det blågröna styret. Annars har vi snart ett Stockholm där bara de rika har råd att bo.

Clara Lindblom, oppositionsborgarråd, Vänsterpartiet Stockholm

Denna text är ursprungligen en debattartikel i Mitti.

Kopiera länk