artikel
Porträtt av Clara Lindblom i svart kavaj.

Konkurrensverket granskar Stockholms stads utförsäljningar

Konkurrensverket som är Sveriges tillsynsmyndighet för offentlig upphandling har i veckan påbörjat tre utredningar gällande det blågröna styrets fastighetsaffärer och hyresavtal. Vänsterpartiet i Stockholms stad har tidigare kritiserat flera av försäljningarna för bristande insyn och dålig ekonomi och välkomnar granskningen.

Konkurrensverket som är Sveriges tillsynsmyndighet för offentlig upphandling har i veckan påbörjat tre utredningar gällande det blågröna styrets fastighetsaffärer och hyresavtal. Vänsterpartiet i Stockholms stad har tidigare kritiserat flera av försäljningarna för bristande insyn och dålig ekonomi och välkomnar granskningen.

Utredningarna gäller:

  • Byggnation och hyra av idrottshallar i Brännkyrka, Midsommarkransen
  • Byggnation och hyra av idrottshall i Slakthusområdet
  • Byggnation och hyra av ishallar vid Sätra IP och en multihall vid Vårbergs IP

Några av de frågor Konkurrensverket vill ha svar på är vilka beslut som fattats och på vilka grunder samt frågor kring upphandling. Vänsterpartiet har tidigare kritiserat de här affärerna på grund av att upplägget på sikt är dyrare än om staden själv skulle bygga och förvalta fastigheterna.

– I alla de här affärerna har man valt ut en privat aktör helt utan konkurrens. Nu tvingas majoriteten redovisa de här tveksamma affärerna och de komplexa avtal som hör till. Vi stockholmare förtjänar att få veta vad som görs med våra skattepengar och det är välkommet att Konkurrensverket agerar, säger Clara Lindblom oppositionsborgarråd för Vänsterpartiet i Stockholms stad.

Styret i Stockholms stad har till den 22 augusti på sig att inkomma med svar och relevanta handlingar till Konkurrensverket.

– Under mandatperioden har det blågröna styret drivit igenom en rad sådana här affärer som alla har liknande upplägg. Privata aktörer får bygga eller köpa lokaler medan staden sedan hyr in sig i lokalerna igen. Vi vill istället att staden går in och tar ett större ansvar för våra gemensamma tillgångar såsom idrottshallar och skolor, säger Clara Lindblom.

Kopiera länk