artikel
Porträtt på Rashid i beige kavaj och vit skjorta.

DEBATT: Järvas föreningsliv förtjänar mer stöd

I Järva finns ett starkt föreningsliv med många aktiva eldsjälar som får alldeles för lite stöd och uppmärksamhet. Det är dags att ändra på det, skriver Rashid Mohammed, V, i en debattartikel. Han vill ge mer stöd och bättre förutsättningar till föreningslivet i Järva.

I Järva finns ett stort engagemang bland oss som bor här, och många av oss är också aktiva i olika föreningar och organisationer såsom idrottsföreningar, politiska organisationer, föräldragrupper, Hyresgästföreningen och så vidare. Föreningslivet är en väldigt viktig del av det demokratiska samhället och något som vi inom politiken borde stötta på alla sätt vi kan.

Från de borgerliga partierna får man ofta höra att man är naiv eller idealist för att man vill satsa på verksamheter som fritidsgårdar eller föreningar i syfte att öka tryggheten i Stockholm. De menar att den typen av satsningar inte leder någon vart och att det enda som kan göra samhället tryggare är hårdare tag och mer övervakning. Det tror inte vi. Vi tror på det vi ser, nämligen att engagemang och gemenskap leder till mer trygghet och framtidstro.

När till exempel högerextrema krafter nyligen ville provocera fram upplopp i Järva var det föreningslivet som drog ett stort lass för att bibehålla en lugn stämning genom att anordna aktiviteter som exempelvis fotbollsturneringar. Det är också från föreningslivet som mycket bra samhällsservice i Järva har kommit de senaste året.

Ett bra exempel på det är Folkets Husby som är Järvas största medborgardrivna mötesplats. På Folkets Husby anordnas bland annat föräldrautbildningar, språkcafé, filmvisningar, författarsamtal och dialogmöten, och man erbjuder även föreningsstöd och juridisk och social rådgivning. Den typen av verksamhet är ovärderlig.

Men trots att föreningarna och organisationer som Folkets Husby betyder så mycket för Järva har den blågröna majoriteten som styrt i Stockholm under de senaste fyra åren inte gjort särskilt mycket för att stötta dem. Tvärtom har man till exempel valt att bryta samarbetet med Folkets Husby utan motivering. Det är olyckligt och skickar helt fel signaler till Järvaborna.

Vi i Vänsterpartiet vill istället satsa mer på föreningarna i Järva, och vi tycker också att samarbetsavtalet med Folket Husby ska förnyas. I arbetet för ett tryggare Stockholm och ett tryggare Järva har föreningslivet en central roll, och det ska vi politiker inte ta för givet eller blunda för.

Föreningslivet har en stark tradition i Sverige, och det är glädjande att den traditionen lever och frodas i Järva. Nu måste vi från politikens håll göra vårt allra bästa för att stötta alla goda krafter så att de kan växa och utvecklas ännu mer. 

Rashid Mohammed, vice ordförande i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd

Denna text är ursprungligen en debattartikel i Nyhetsbyrån Järva.

Kopiera länk