artikel

DEBATT: Årets valrörelse blir alltmer rasistisk

Främlingsfientlig retorik hörs nu från alla håll. Vi som råkar bo i förorten och inte är födda i Sverige blir utpekade som potentiella gängmedlemmar eller brottslingar. Det är skrämmande, kränkande och det är också att osynliggöra en hel väljarkår, skriver vår politik Rashid Mohammed.

Det är mer än två veckor kvar till valet, men trots det har valrörelsen spårat ur. De borgerliga partierna verkar tävla om vilka som kan komma med de hårdaste tagen mot kriminaliteten och gängen. Vi i Vänsterpartiet vill också komma åt kriminaliteten, men vi gör det inte genom att driva en rasistisk politik som inte löser några problem alls.

I sin iver att skärpa straffen och ta i med hårdhandskarna är det inte bara de kriminella som blir föremål för utspelen. Även vi som bara råkar bo i förorten och inte är födda i Sverige blir utpekade som potentiella gängmedlemmar eller brottslingar. Det är kränkande och det är också att osynliggöra en hel väljarkår.

Språktest och adhd-screening

För i alla valutspel som handlar om oss, om våra barn och ungdomar eller våra bostadsområden är det ingen som talar till oss. De talar bara om oss. Vi ska inte få bo i våra områden på grund av vårt ursprung och våra barn ska språktestas, screenas för adhd och tvingas till förminskande samhällstjänst. Och det är bara några av de främlingsfientliga förslag som kommit under de senaste veckorna.

En del kanske kommer med invändningen att det har låtit såhär länge, att det inte är något nytt för årets valrörelse. Och det är sant, främlingsfientlig och rasistisk retorik har vi upplevt länge, främst från Sverigedemokraterna. Men det som är nytt för årets valrörelse är att förslagen kommer från alla håll. Det är skrämmande.

Ökat valdeltagande?

I valtider är det ofta snack om hur man ska kunna öka valdeltagandet bland personer som inte är födda i Sverige för att öka integrationen. Men varför skulle vi i förorten vilja engagera oss i valet eller samhället i stort när vi blir beskyllda för allt som är dåligt? När det är våra barn som ses som potentiella brottslingar istället för att ses som barn?

I riksdagen hävdade Moderaterna och Liberalerna länge att de aldrig skulle samarbeta med Sverigedemokraterna. Men nu har de brutit det löftet, och det märks på deras politik och retorik.

Ändrade sig snabbt

I Stockholms stad hävdar samma partier att de aldrig kommer samarbeta med SD på lokal nivå. Men hur ska väljarna kunna lita på det? Om samma parti i riksdagen ändrade sig så snabbt, vad är det som säger att inte det kan hända även i kommunen?

Det finns dock partier som inte låter sig dras med i den främlingsfientliga retorik som pågår just nu. Vi i Vänsterpartiet kommer aldrig att acceptera rasism eller främlingsfientlighet, och vi kommer aldrig att samarbeta med ett parti som för rasistisk politik. Vi kommer tvärtom alltid att stå upp för allas lika värde.

Politik för ekonomisk jämlikhet

Men vi har inte bara fina ord, vi har också en politik för ekonomisk jämlikhet som faktiskt kan göra något åt de samhällsproblem vi ser. Vår politik går ut på att stärka välfärden, skapa fler jobb och bygga fler bostäder som vanligt folk har råd med, inte på att ställa olika grupper mot varandra.

Om några veckor är det val och din röst behövs för att stå upp mot rasismen och rösta för ekonomisk jämlikhet och framtidstro. Använd den!

Denna text är ursprungligen en debattartikel i Mitti

Kopiera länk