artikel
Alexandra Mattson leendes i svart kostym.

Stockholms nya förskolenämnd klubbad

Förskolan får för första gången en egen nämnd i Stockholm. Det beslutades av Stockholms stads kommunfullmäktige på måndagskvällen. Ordförande i nämnden blir förskole-, barn och fritidsborgarrådet Alexandra Mattsson från Vänsterpartiet.

Syftet med en ny nämnd är att lyfta förskolan i Stockholms stad. Det rödgröna styret är överens om att förskolan ska prioriteras upp.

– Förskolan är en av de viktigaste verksamheter vi har, men den har alltför länge varit nedprioriterad och underfinansierad och så kan vi inte ha det. Barnen och personalen förtjänar bättre än så, och därför är jag väldigt glad och stolt över att vi nu tar ett stort steg för att lyfta förskolan, säger Alexandra Mattsson (V), förskole-, barn- och fritidsborgarråd.

Förskolenämndens första sammanträde kommer att hållas den 1 mars och förskoleförvaltningen väntas vara på plats till sommaren.

– I årets budget fick förskolan ett tillskott på över 400 miljoner kronor och nu ska vi se till att de pengarna bidrar till en bättre förskola för både barn och personal. Jag kommer att ha ett stort fokus på att förbättra arbetsmiljön, öka andelen förskollärare och barnskötare, se till att fler barn börjar i förskolan och stärka samverkan för barn i behov av särskilt stöd, säger Alexandra Mattsson.

Fakta: Tidigare har utbildningsnämnden ansvarat för förskolan. Huvudansvaret för förskolornas budget och verksamhet kommer fortfarande att ligga på stadsdelsnämnderna.

Kopiera länk