Stockholmsdagen

Den 28 april arrangerar Stockholmsvänstern en seminariedag på Fria teatern i Högdalen om bostadspolitik och stadsbyggnadsfrågor.
Vad händer med allmännyttan? Hur bygger vi bort bostadsbristen? Vilka konsekvenser får den nuvarande stadsplaneringen i Stockholm och vad tycker de som berörs av den? Hur ser motståndet och lokalorganiseringen ut, och vilka alternativ presenteras av de som bor i och kring Högdalen? Dessa frågor och fler därtill kommer att diskuteras av lokala aktivister, forskare, politiker och föreningar under en hel lördag.
Från klockan 10.00 och framåt bjuds det seminarier, teater, utställningar och bokbord. Det kommer att vara fri entré på seminariedagen samt försäljning av mat och dryck på plats.
Facebook-event.
Fria Teatern, Högdalsplan 10, t-bana Högdalen.

11.00 – 11.15 Förändra bostadspolitiken nu!

Inledning med Ann-Margarethe Livh, Vänsterpartiets oppositionsledare i Stockholms stad och Amineh Kakabaveh, riksdagsledamot för Vänsterpartiet.

11.15 – 12.15 Stadsbyggnad och ideologi.

Stadsbyggnad framställs ofta som något som handlar om styrdokument, översiktsplaner och teknisk rationalitet, men bakom dessa kodord döljer sig alltid något större. Kalla det visioner, samhällssyn eller politik, en sak som är säker är att ideologi spelar roll i stadsbyggnadsfrågor. Ideologin återspeglas både i hur staden formas och i hur staden formar de som lever i den. Det är ingen slump att det för tillfället byggs fler bostadsrätter än hyresrätter, eller att det verkar vara på modet att bygga småhus med tillhörande bilvägar i naturområden nära stora hyreshusområden. Hur ser den nuvarande stadsbyggnadsideologin ut, vilka uttryck tar den sig i de styrdokument och konkreta byggnadsprojekt som är aktuella? Vad är bra och vad skulle kunnas göra annorlunda?
Samtet inleds av Moa Tunström, forskare på avdelningen för Urbana och Regionala Studier på KTH, som i sin avhandling På spaning efter den goda staden har undersökt hur vissa idéer om staden får fäste och kritiskt granskat de nuvarande idéerna om vilken stad som ses som den rätta att bygga. Tunström kommenteras av Maria Hannäs, vänsterpartist i stadsbyggnadssnämnden som berättar om Vänsterpartiets stadsbyggnadsidéer och Alfred Hallmert, aktiv i gruppen Rädda Bagisskogen som berättar om de boende i Bagarmossens erfarenheter av och motstånd mot ett projekt som är sprunget ur den nuvarande stadsbyggnadsideologin.
Samtalsledare: Per Wirtén

13.30 – 14.30: Lokalorganisering på linje 19.

Det händer mycket i området kring Högdalen just nu. Från stadens håll finns stora planer på olika byggprojekt, samtidigt som man skickar ut sina ”ombildningskonsulter” för att försöka tjata sig till att hyresgäster ska köpa sina lägenheter och planerar att bygga bilvägar och småhus i det välanvända naturområdet i Rågsved. Samtidigt organiserar sig de boende i området: förslag på att bygga flerbostadshus i Rågsved tas fram som ett sätt att rädda naturområdet, protester mot stadens försök att sälja ut allmännyttan anordnas, och mitt i skogen börjar Cyklopen att återuppbygga sitt fria kulturhus.
Häng med på ett samtal om framtiden för området längst ut på tunnelbanans linje 19. Kajsa Ekis Ekman diskuterar med personer aktiva i Kräpplagruppen, Linje 19 och Cyklopen. Hur vill de boende att områdets framtid ska formas? Vilka av stadens planer för området har förankring hos de som bor och verkar i det? Hur organiserar man sig lokalt?

15.30 – 16.30 Allmännytta eller social housing?

I stora delar av Europa existerar det ingen allmännytta. Det offentliga bostadsbeståndet består istället av så kallad social housing, behovsprövade lägenheter. Till skillnad från allmännyttan så ligger dessa hyresområden ofta avsides, göder stadens rumsliga segregering och likt socialbidrag, leder till inlåsningseffekter för människor.
Samtalet inleds av urban- och bostadsforskaren Håkan Forsell som sätter den svenska allmännyttan i en historisk kontext och gör en internationell och jämförande utblick: Hur ser bostadssituationen ut i andra länder i Europa och vad kan vi lära oss av dem? Forsell följs upp av Ann-Margarethe Livh, gruppledare för Vänsterpartiet i Stockholms stadshus och Barbro Engman, Förbundsordförande i Hyresgästföreningen, som diskuterar vilka konsekvenser de senaste årens lag- och praxisändringar kan få för allmännyttan. Är vi på väg mot en social housing-liknande situation i Sverige, eller är det bara mindre förändringar av allmännyttans roll som sker?
Samtalsledare: Clara Lindblom

17.30 – 18.30: Lady Day – En föreställning om Billie Holiday.

Föreställningen handlar om sångerskan och ikonen Billie Holiday. I berättelsen om hennes liv väver vi samman en del av den fantastiska musikskatt som hon lämnade efter sig.
Medverkande: Petra Kvist, piano Ann Blom, kontrabas Lauri Antila.

Kopiera länk