Profilbild på Clara Lindvlom

Nedläggningen av Fagerlids parklek är ett svek mot barn och unga

Föräldrar har samlat in tusentals namn, barn har målat handgjorda skyltar och uppvaktat politikerna, manifestationer har ordnats och stadsdelsnämndens öppna möten har varit fullsatta av arga och oroliga barn och vuxna. Trots det beslutade Farsta stadsdelsnämnd under gårdagskvällen att lägga ner Fagerlids parklek i Hökarängen och kraftigt minska öppettiderna för övriga parklekar och fritidsgårdar i stadsdelen.

Jag förstår Farstaföräldrarnas engagemang för sina parklekar och fritidsgårdar. Som nybliven småbarnsförälder Hökarängen har parklekarna och öppna förskolan kommit att bli enormt viktiga både för mig och min dotter. Det är där vi har lekt under varma sommardagar och gungat i snålblåst under tidiga morgnar. Korvgrillningar, teaterföreställningar och familjedagar som arrangerats på Fagerlids parklek av engagerade fritidsledare som verkligen brinner för området och barnen som bor där har gett oss en möjlighet att lära känna både barn och vuxna i området. Det har gett en känsla av gemenskap och tillhörighet för min familj som är relativt nyinflyttad i Hökarängen. Jag har svårt att se hur vi skulle ha lärt känna så många barn och vuxna i området utan dessa verksamheter.

Men parklekarna fyller en så mycket viktigare funktion än att vara ett andningshål för föräldrar under föräldraledigheten. Det är en viktig del av stadsdelarnas förebyggande verksamhet. Både parklekar, öppna förskolor och fritidsgårdar ger barn och ungdomar ett sammanhang med stabila vuxna förebilder som kan erbjuda stimulans och fånga upp barn och familjer som av någon anledning kan behöva särskild stöttning och lotsas vidare till någon av stadsdelens andra insatser såsom familjebehandlare och föräldrastödsprogram. Menar man allvar med tidiga förebyggande insatser för att förebygga kriminalitet och stök i våra stadsdelar, så är det med andra ord precis sådana här verksamheter som man ska satsa på.

Med en annan politisk majoritet i Stockholms stadshus hade det varit fullt möjligt.

Den blågröna majoriteten i Stockholms stadshus valde att sänka skatten till en kostnad på över 400 miljoner kronor vilket nu tvingar stadsdelarna att spara på våra barn och unga. Förskolan, skolan och gymnasiet har inte ens fått tillräckliga tillskott för att täcka pris- och löneökningar och barn-, kultur- och fritidsverksamheterna fick en rak nedskärning på 11 miljoner kronor. Det är konsekvenserna att den politiken vi nu ser här ute i Farsta.

Vi kommer alltid prioritera välfärden framför sänkt skatt. Parklekar, fritidsgårdar och öppna förskolor är oerhört viktiga för att skapa trivsel, trygghet och sammanhållning i våra stadsdelar. De borde få mer pengar för att kunna utveckla sin verksamhet och rusta slitna byggnader och lekytor, inte tvärtom. Med en annan politisk majoritet i Stockholms stadshus hade det varit fullt möjligt.

Jag förstår verkligen att väldigt många är besvikna idag, särskilt ni som har engagerat er och verkligen slutit upp bakom era parklekar och fritidsgårdar. Jag känner precis likadant. Men vi ska vinna nästa val, och då ska vi återigen satsa på barn- och ungdomsverksamheterna i Farsta och alla andra stadsdelar istället för att skära ner.

Det är ett löfte till er.

Clara Lindblom, oppositionsborgarråd Stockholms stad

Kopiera länk