Marknadshyror slår hårt mot våldsutsatta och ensamstående
Det finns inte tillräckligt många gamla hyresrätter med rimliga hyror för alla som inte kommer att ha råd med nya till marknadshyror. Ett faktum som särskilt drabbar ensamstående kvinnor med barn, skriver vi i FemPers Nyheter.
Nyligen presenterade regeringen utredningen om marknadshyror i nyproducerade hyresrätter. Om det förslaget går igenom kommer nybyggda hyreslägenheter få ännu högre hyror än vad de redan har. Det kommer att göra det mycket svårare för alla med lägre inkomster att kunna få tag i en bostad, inte minst ensamstående kvinnor med barn.
Att få en hyresrätt med överkomlig hyra blir allt svårare i Stockholm. Samtidigt som antalet stockholmare ökar har de borgerliga partierna under de senaste 15 åren genomfört ombildningar som lett till att över 26 000 lägenheter har försvunnit från allmännyttan, och nyproduktionen av hyresrätter är inte tillräckligt snabb. De nya lägenheterna blir dessutom oftast dyra, vilket gör det svårt för låginkomsttagare, pensionärer, studerande och ensamstående att ha råd med dem. Det är med andra ord inte svårt att förstå varför vi har över 89 000 aktivt sökande i bostadskön i Stockholm.
En grupp som riskerar att bli särskilt utsatt på Stockholms allt mer hårdnande bostadsmarknad är de ensamstående kvinnorna med barn. Ideella organisationer som arbetar med hemlösa har flera gånger under de senaste åren varnat för att andelen kvinnor, och ensamstående mammor med barn, ökar inom hemlöshetsstatistiken. Samma organisationer pekar på bostadsbristen som den primära orsaken till att dessa kvinnor hamnar i hemlöshet, inte social problematik eller missbruk.
Nu riskerar situationen på bostadsmarknaden för ensamstående kvinnor att bli ännu sämre, för snart kommer regeringen, efter påtryckningar från Centerpartiet och Liberalerna, att lägga fram ett förslag om att införa marknadshyror i nybyggda hyresrätter.
Det kommer att innebära att nya lägenheter blir ännu dyrare än vad de redan är idag, vilket innebär att inte många ensamstående mammor kommer att ha råd med en nybyggd lägenhet. Och på grund av de borgerliga partiernas ombildningar i Stockholm så finns det inte heller tillräckligt många gamla hyresrätter med rimliga hyror för alla de som inte kommer att ha råd med de nya lägenheterna med marknadshyror.
Det finns också mycket som pekar på att marknadshyror i nybyggda hyresrätter så småningom kommer att leda till att marknadshyra införs för alla lägenheter, även de gamla, som exempelvis skett i Finland. Och enligt en rapport framtagen av konsultföretaget Ramböll på uppdrag av Hyresgästföreningen så skulle hyresnivåerna i Stockholm då öka med i snitt 52 procent i Stockholm. En sådan hyreshöjning vore en mardröm för alla som redan har det svårt att få ekonomin att gå ihop.
Förslaget om marknadshyror riskerar även att slå hårt mot alla våldsutsatta kvinnor. För många av de kvinnor som lever i en våldsam relation klarar nämligen inte att ta sig ur den situationen för att de helt enkelt inte kan hitta en annan bostad som de har råd med. Införandet av marknadshyror kommer inte att göra deras situation lättare.
Ett införande av marknadshyror är egentligen bara en bra idé för den som har mycket pengar och klarar att betala en skyhög hyra. Men för den ensamstående mamman med en välfärdslön, den kvinnliga pensionären med låg pension eller den våldsutsatta kvinnan som snabbt behöver hitta en ny bostad är det ett katastrofalt förslag som inte får gå igenom.
En trygg bostad är en mänsklig rättighet, inte en lyxvara som bara de högavlönade ska ha råd med. Nej till marknadshyror!
Torun Boucher, gruppledare för Vänsterpartiet Stockholms stad
Anna Sehlin, oppositionsregionråd för Vänsterpartiet Region Stockholm
Elena Karlström, distriktsordförande för Vänsterpartiet Storstockholm