DEBATT: Blågrönas skolförsäljningar dyra och kortsiktiga
10 skolfastigheter, 25 förskolefastigheter och ett gäng tillhörande idrottshallar kommer ha sålts i Stockholm under den senaste mandatperioden. Det är dags att sätta stopp för utförsäljningsrallyt i Stockholm och börja bygga upp nyckelfunktionerna inom välfärden igen – för alla Stockholmares trygghet.
10 skolfastigheter, 25 förskolefastigheter och ett gäng tillhörande idrottshallar kommer ha sålts i Stockholm under den senaste mandatperioden av den blågröna majoriteten med Moderaterna i spetsen. Gamla Gubbängens gymnasium, Tensta gymnasium, Brännkyrkahallen, Gubbängshallen, Västbergaskolan, Riksbyskolan och så vidare. Det handlar om privata aktörer som får sockrade avtal för att köpa loss eller bygga nya skol- eller idrottsfastigheter i vår stad. Ofta förbinder sig kommunen också på förhand till att hyra in sig i lokalerna igen, utan vetskap om vad hyran kommer att landa på.
Vi tar Brännkyrka som exempel. Här pågår just nu ett större projekt som delats upp i två etapper. Det ena är byggandet av tre nya idrottshallar och en skola. Det andra en försäljning och upprustning av den befintliga idrottshallen Brännkyrkahallen.
Det blir dyrare på lång sikt
Företaget Nystad Stockholm idrott & skolfastigheter AB ska få bygga de nya fastigheterna för att kommunen sedan ska hyra in sig i idrottslokalerna, medan Internationella Engelska Skolan ska hyra skollokalerna.
De blågröna i Stockholm driver igenom den här affären trots att de vet att det är en dyrare lösning på lång sikt än om staden själva skulle bygga och förvalta lokalerna.
Hyresavtalet mellan staden och Nystad, som sträcker sig över 20 års tid, var dessutom sekretessbelagt när det behandlades i kommunfullmäktige här om veckan. Vi politiker förväntades alltså klubba ett avtal, med okänd hyresnivå, utan att ens kunna debattera villkoren. Det här är inte bara ekonomiskt galen politik, det är också odemokratiskt.
Ideologin får styra
Detta är tyvärr bara en i raden av de blågrönas utförsäljningar som genomförs av helt ideologiska skäl. Man vill lämpa över ansvaret för viktiga delar av välfärden på den privata marknaden, trots att det bevisligen fungerar dåligt. Aktiebolagen som tillåts bygga och driva skolor är knappast välvilliga entreprenörer som brinner för barns utbildning. De är vinstmaximerande företag som tillåts göra stora pengar på bekostnad av elever och lärare.
Den blågröna majoriteten i Stockholms stad hävdar att det är på grund av kommunens stora investeringsbehov och skulder som utförsäljningar av offentlig verksamhet är det ekonomiskt bästa alternativet. Detta trots att de blivit motbevisade flera gånger. En rapport från Kommuninvest visar att det på 25 års sikt är dyrare för en kommun att hyra in sig hos en privat aktör än att själv äga sina lokaler och verksamheter. Utförsäljningspolitiken tar helt enkelt från skattebetalarna och ger till privata bolag.
Stoppa utförsäljningsrallyt
Stockholms stad måste, precis som en privat aktör, ta lån för att bygga eller renovera lokaler. Men den privata aktören behöver också leverera en vinst, vilket kommunen inte behöver. Och en stor kommun som Stockholm kommer alltid få bättre lånevillkor än ett enskilt privat företag. Så, på vilket sätt är det här en bra affär för stockholmarna?
Det är dags att sätta stopp för utförsäljningsrallyt i Stockholm och börja bygga upp nyckelfunktionerna inom välfärden igen – för alla Stockholmares trygghet.
Clara Lindblom, oppositionsborgarråd, Vänsterpartiet Stockholm