Bostad
Hyreshus i Rågsved som ägs av en slumvärd. Foto: Erik Nordblad

Efter branden i Rågsved: V kräver fyra åtgärder för att stoppa slumvärdar

Storstockholms brandförsvar har släppt en rapport om branden i ett hyreshus i Rågsved i januari i år. Hyresvärden har tidigare fått kritik för att inte åtgärda brister i fastigheten. Vänsterpartiet vill stoppa slumvärdar och kräver därför fyra konkreta åtgärder för att kommunen ska kunna skydda hyresgästerna.

Ann-Margarethe Livh och Rikard Warlenius. Foto: Malcolm Jacobson
Ann-Margarethe Livh och Rikard Warlenius Foto: Malcolm Jacobson

– Det är mycket allvarligt med en privat hyresvärd som inte ser till att brandsäkerheten fungerar som den ska. Detta är en oseriös hyresvärd som inte bryr sig om sina hyresgästers säkerhet. Det är helt oacceptabelt, säger Ann-Margarethe Livh (V), bostadsborgarråd i Stockholm stad.

Storstockholms brandförsvar analyserar sju barriärer i huset och konstaterar att tre av barriärer inte har fungerat.

 • Utrymningslarmet tystnar efter 20 sekunder. Några hyresgäster tror att det är falsklarm och stannar kvar i sina lägenheter.
 • Dörrstängarna mellan korridor och trapphus fungerar inte och listerna är inte täta. På flera våningar låg det elkablar i dörröppningen som var kopplade till luftfuktare. Öppna och otäta dörrar gör att röken sprider sig till alla våningar ovanför branden på andra våningen. Även luftfuktarna kan ha påskyndat rökspridningen.
 • Flera lägenhetsdörrar är inte täta vilket leder till att det kommer in brandrök och sot genom stängda dörrar på alla våningar ovanför branden på våning 2.

Brandförsvaret lyfter ytterligare kritik i sin rapport:

 • Ett fönster i trapphuset på våning 6 var fastskruvat och just det fönstret ska användas för att vädra ut brandrök. Det försenade ventileringen av rök.
 • Hyresgästerna hade inte kunskap om utrymningsvägar. Det finns en utvändig spiraltrappa som flera inte kände till.

– Vi vill stoppa dessa slumvärdar men idag saknar vi verktyg för det. Alla hyresgäster ska kunna känna sig trygga i sina hem. Vi behöver en lagstiftning som skyddar hyresgästerna, säger Rikard Warlenius, vice gruppledare för Vänsterpartiet i Stockholms stad.

Därför kräver Vänsterpartiet:

 1. En statlig strategi mot slumvärdar. Oseriösa hyresvärdar måste bort från bostadsmarknaden.
 2. Återinför förvärslagen. Den borgerliga regeringen tog bort denna lag som ger kommuner möjlighet att förhandspröva hyresvärdar för att kunna stoppa slumvärdar.
 3. Gör det enklare att få sänkt hyra. Det är svårt för en hyresgäst att få nedsatt hyra på grund av bristande underhåll. Idag kan slumvärdar att strunta i att åtgärda problem.
 4. Gör det lättare att tvångsförvalta. Det behöver bli enklare för kommuner att tvångsförvalta hyresfastigheter när slumvärdar inte sköter sig.Kontakt
  Ann-Margarethe Livh och Rikard Warlenius, pressekreterare Torbjörn Granrot076-122 95 19, [email protected]
Kopiera länk