Årskrönika 2019

Årskrönika 2019 – Rikard Warlenius

Under december 2019 tittar vi tillbaka på året som gått och låter våra folkvalda ge en tumme upp och en ner för året som gått. Dessutom blickar vi framåt mot 2020 och vad vi kommer fokusera på då för att arbeta för ett mer jämställt, jämlikt och klimatsmart Stockholm.

Nu är det dags för Rikard Warlenuis, vår klimatpolitiska talesperson som också sitter i trafiknämnden och Stockholm Exergi.

Vad ger du tummen upp för under 2019?
2019 har verkligen varit klimatrörelsens år. Det är fantastiskt att se hur engagemanget för klimatet bara växer och växer och hur det sätter press på både företag och politiker världen över. När det kommer till konkreta åtgärder som gynnar klimatet så vill jag lyfta det beslut som klubbades nu i december, att den sista kolpannan i kolkraftverket i Värtahamnen kommer att stängas efter vintern. Det här är en fråga som jag själv har arbetat för i över 10 år så det känns otroligt stort och det är något som kommer göra stor skillnad för utsläppsnivåerna i Stockholm.

Vad ger du tummen ner för?
Generellt så är det så att den blågröna politiken har väldigt långt kvar för att möta kraven och förväntningarna från klimatrörelsen. Vi behöver se en mycket mer drastisk klimatpolitik om vi ska lyckas nå våra klimatmål, både här i Stockholm och i världen. En enskild fråga där man hade kunnat ta ett viktigt steg är Bromma flygplats. Om vi avvecklar Bromma utan att bygga ut Arlanda så kan vi hjälpa till att minska flygtrafiken och dessutom frigöra plats för en helt ny miljövänlig stadsdel med omkring 35 000 bostäder. Den blågröna majoriteten har tyvärr inga ambitioner att påskynda en avveckling av Bromma Flygplats.

Vad kommer du att arbeta för under 2020?
Transporter kommer vara en knäckfråga för klimatet framöver, jag kommer definitivt att jobba med politiska förslag för att minska den fossildrivna trafiken.

 

Kopiera länk