Årskrönika 2019

Årskrönika 2019 – Clara Lindblom

Under december 2019 tittar vi tillbaka på året som gått och låter våra folkvalda ge en tumme upp och en ner för året som gått. Dessutom blickar vi framåt mot 2020 och vad vi kommer fokusera på då för att arbeta för ett mer jämställt, jämlikt och klimatsmart Stockholm.

Vi avslutar med vårt eget oppositionsborgarråd Clara Lindblom.

Vad ger du tummen upp för under 2019?
Jag är verkligen imponerad av alla aktivister som kämpar mot ombildningar och utförsäljningar i Stockholm. De som organiserar, informerar och debatterar för att behålla sina lägenheter inom allmännyttan. Lokala aktivister har gjort ett jättejobb, inte minst när de under året tvingats kämpa mot ombildningskonsulter som spridit felaktig information eller kommit med glädjekalkyler. Men jag vill också hylla alla de som engagerat sig för att stoppa utförsäljningen av Vällingby centrum och nedläggningar av parklekar i till exempel Farsta.

Vad ger du tummen ner för?
Det moderatledda styrets bostadspolitik är rent ut sagt en katastrof för Stockholm. Över 2000 hyresrätter riskerar nu att ombildas vilket skulle ta allmännyttan ungefär fyra år att bygga ikapp. Dessutom har en ny typ av aktör har börjat släppas in på bostadsmarknaden. Riskkapitalbolag med oetiska affärsmodeller som inte har något som helst intresse av att vara en långsiktig hyresvärd utan bara vill tjäna snabba pengar. I städer som New York, London och Barcelona går borgmästare ihop och ansluter sig till the Shift för att se till att sådana aktörer inte ska få utrymme på bostadsmarknaden, det borde Stockholm också göra.

Vad kommer du att arbeta för under 2020?
Stockholm ska vara en stad där alla kan bo. Som ung ska du kunna få en lägenhet när det är dags att flytta hemifrån, det ska finnas rymliga lägenheter att flytta till om familjen växer och du ska kunna växla till ett mer anpassat boende när du blir äldre. Då behöver vi fler hyresrätter som folk har råd att bo i. Därför måste vi fortsätta att kämpa mot ombildningar och stoppa regeringens planer på att införa marknadshyror i nyproduktion.

Kopiera länk