Klimat
Kvinna dricker ur en fontän.

V: Sätt upp fler dricksvattenfontäner i Stockholm

Vänsterpartiet vill sätta upp fler dricksvattenfontäner på välbesökta platser runt om i Stockholm för att invånarna ska ha tillgång till dricksvatten ute i offentliga miljöer.

Förslaget kommer efter den extrema värmen som varit i sommar. Partiet menar att fler dricksvattenfontäner framförallt behövs för att de medborgare som är extra utsatta i värmen, bland annat äldre personer, snabbt ska kunna få i sig vätska när de behöver.

Rikard Warlenius (V)
Rikard Warlenius (V) miljöpolitisk talesperson.

– Att stockholmarna får bättre tillgång till dricksvatten även utanför hemmet skulle innebära att alla kan svalka sig och släcka törsten ute på stan utan att behöva köpa dyrt flaskvatten, vilket är särskilt viktigt under sådana extremvarma månader som vi har haft nu under sommaren, säger Rikard Warlenius, vice gruppledare för Vänsterpartiet i Stockholms stad.

En borgerlig tankesmedja gick nyligen ut och förslog en privatisering av vattnet i Sverige för att en kostnad skulle kunna få svenskarna att använda mindre vatten. Vänsterpartiet ställer sig kritiska till förslaget då det skulle innebära att tillgången till vatten blir beroende av den enskildes ekonomi.

– Hur mycket vatten du kan konsumera och vart du kan få tag på vatten ska inte ha med den egna ekonomin att göra. Vi kommer dessutom att se fler såhär varma somrar i framtiden och då är det väldigt viktigt att vi anpassar staden efter det och ser till att vi har tillgång till vatten på fler platser där folk rör sig, säger Rikard Warlenius.

– När stockholmarnas eget finfina vatten ändå rinner i ledningarna strax under gatunivå vore det konstigt om vi inte kunde använda det även utanför hemmet

Kontakt
Anna Tillberg, pressekreterare, 076-12 29 107

Kopiera länk